Friday, August 10, 2012

✿ psy again ✿

Psy again ... kali ini lecturer kitaorg yang jaga , sr asikin .. biasanya LP .. tp jadual tetap keluar mcm biasa.. First day kene jaga female wad .. patient tak la ramai sangat mcm male wad .. keadaan wad pun lebih bersih dan tersusun .. Hari isnin pagi mcm biasa Dr round .. tanya keadaan patient kat wad dan rehab dan buat plan .. kat sini la kitaorg tau kes2 diaorg .. kenapa diaorg kene refer kat psy .. ada yang di hantar oleh family , ada yang dihantar oleh pihak polis dan ada yang volunteer utk masuk kat sini .. kebanyakannya disebabkan oleh schizophrenia .. kebanyakkan ada history of hallucination .. Dr pakar psy sempat lagi bagi task kat kitaorg srh present case bila tau kitaorg dr uia ... kata sr asikin , Dr Jefri mmg suka bdk uia present ...kalau kolej lain x der pulak dia srh .. kelam kabut gak la sbb kene pilih patient , baca case note diaorg , kene interview lagi .. nak interview bukan senang .. ambil masa jugak la .. nasb baik patient saya dah ok dan senang bagi kerjasama .. tp interview tak leh la dalam keadaan formal .. kene santai2 jer .. masa pun kene cpt sbb dia mudah bosan .. ada jer patient yang merapu2 jawab .. kawan tanya 

N : Miss A , lahir tahun berapa ??

Miss A : emmm .. tahun 3200 Masihi kat Russia , keliling dunia ..

patient mcm ni mmg susah la nak interview .. tapi best jugak la dgr jwpan merapu2 dia .. kesian pun ada .. masih muda lagi .. sekolah pun tak habis .. dugaan buat dia ... 

ptg , kami ke rehab psycho education .. bukan semua patient dapat pergi bengkel .. hanya yang ok jer dapat ke bengkel .. psycho education kali ni di conduct oleh 2 pelajar pelatih occupational therapy .. setiap patient diberi sekeping kertas untuk mereka isi dan bentangkan .. kat sini kita boleh tahu kebanyakkan patient tahu tentang penyakit diaorg .. yang lebih kagum diaorg tahu medication yang diaorg ambil dr segi nama , waktu , dan colour .. saya yang sihat ni pun msh terkial2 nak hafal nama ubt .. dah la banyak (T_T) .. 


2nd day 

kene jaga community .. tp kali ini community tak ramai patient .. maklum la akhir bulan .. diaorg busy untuk buat statistik .. so kitaorg decide pergi rehab .. pagi2 , diaorg akan berkumpul utk baca doa , berikrar , nyayian ... diaorg ada lagu khas " kami sedia membantu " .. semangat diaorg menyanyi .. lagu dia pun best jugak .. dengan kitaorg sekali hafal lagu ni ..  



video


Lepas tu , diaorg kene exercise la sikit .. jalan seribu langkah (xder nya seribu langkah .. ) .. kami just ddk kat tepi jer .. x larat nak join .. nak tgk diaorg punya behaviour mcm mana .. ada yang nampk normal .. ada yang terserlah grandiose ... seronok tgk diaorg hepi2 .. aktiviti diaorg semuanya tersusun dr pg sampai ptg .. malas nak tulis dah .. aktivity lebih kurang sama jer dengan entri sebelum ni (^_^)

Kebanyakkan masa saya dihabiskan di rehab .. kat sini la kita boleh beramah mesra dengan patient .. kenal dengan dia .. kalau nak ke wad lelaki mmg tak la .. nak masuk sel mmg tak berani la .. Medical Assistant pun dah pesan kat kitaorg ,

 " dalam sel ni bukan semua yang ok , diaorg ok sebab makan ubt .. tapi awk semua jgn la berani sangat masuk kat dlm tu seorg 2 .. biar ada lelaki .. kalau jd apa2 ada jugak hero nak tolong " 

Saya sempat berkenal dengan seorg lagi patient Miss S , dia merupakan graduate dr UUM .. Degree holder .. volunteer nak masuk sini lepas dengar suara yang menyuruh dia membunuh diri .. dia depress lps mak dia meninggal .. tp sekarang ni Alhamdulillah dia dah sihat .. tak de dah dengar2 suara .. mungkin sekarang ni dia dah pulang ke rumah .. As a conclusion , mental disorder ni tak mengira kita ni siapa , muda ke tua , educated atau tak .. jaga la kesihatan kita .. jangan stress sangat .. bak kata seorg kawan saya 

" kalau marah time berdiri g duduk , klu x reda g baring .. xpun g tempat lain , ambil wuduk " 

(awk , lps awk msg saya , banyak kali saya dengar ayat ni dr org ) 

p/s : suka tgk patient gembira .. hilang sudah stigma kat diaorg lps posting kat sini .. (^_^)

Wednesday, August 01, 2012

✿ tahniah buat kak mimi dan abg jijul ✿


~ baby bersama si ayah ~ 
nampak kekok abg jijul pegang baby (^_^)


~ baby sedang tidur ~ 


~ si ibu bersama anak ~ 

i'm officially menjadi mak cik .. rasa mcm dah tua jer panggil mak cik .. Alhamdulillah cousin saya dah selamat melahirkan seorg baby lelaki yang comel .. like mother like son .. thank buat umi D dan papa (uncle) yang sudi menghantar msg gembira ini .. semangat diaorg msg bgtau .. saya siap request lagi dgn papa nak tgk gmbr cucu sulung dia ni .. maklum la saya kat kuantan , mereka kat kl .. jauh jugak kalau nak pergi melawat .. tambah2 time posting ni .... tahiah buat kak mimi dan abg jijul .. selamat mendidik mujahid ni menjadi insan yang berjaya di dunia dan akhirat .. 

Teringat time posting kat labour sem lps .. dapat menyaksikan detik2 kelahiran seorg baby membuatkan ku lebih menghargai seorg ibu .. bukan senang seorg ibu nak lahirkan anak ni .. 3 bulan pertama si ibu mungkin mengalami alahan yang teruk .. bila tanya classmate saya awah dengan nurus , mereka pun tak ketinggalan alaminya .. awah time pregnant adalah time kitaorg posting kat temerloh .. saat2 tu hanya kawan2 yang ada .. suami berkerja di Terengganu .. nsb baik mereka berdua ni kuat utk hadapinya .. tu baru 3 bulan pertama .. 9 bulan mereka membawa anak mereka dalam perut .. walau sepenat mana pun mereka , jarang saya dengar mereka mengeluh .. maklum la excited nak dapat anak sendiri .. anak pertama .. mungkin ini perasaan yang sama cousin saya alami .. kadang2 hampir 12 jam si ibu bertarung nyawa untuk melahirkan mujahid/mujahidah mereka ... penat tak yah nak kata la .. saya yang tengok pun kesian ... kepada suami dan bakal2 suami sila la berada di sisi isteri di saat2 mereka melahirkan anak anda .. walaupun anda tidak dapat merasai kesakitan itu , tetapi bagilah sokongan moral kepada mereka .. mungkin lps anda tgk , anda akan lebih menghargai isteri dan ibu anda (^_^) 

p/s : next week masuk labour room lagi .. harap2 dapat tgk baby yang lahir secara pembedahan ...