Tuesday, January 31, 2012

✿ tahniah kawan2 ✿



buka2 jer fb penuh dgn status " Alhamdulillah " " Thank You ALLAH " .. lupa pulak yang result dah boleh check kul 12a.m semalam .. maklum la ddk umh x mampu nak tido lwt ni .. ;p

tahniah buat kawan2 semua atas kejayaan kita bersama .. semoga lepas ni kita mendapat yang lebih baik =)

p/s: thnk buat awk yang selalu teman sy study walaupun awk jauh dr sy .. bg semangat kat sy time sy down .. =)
saya tunggu result awk pulak =)

Monday, January 30, 2012

✿ barakallahulakuma shasya ✿


Alhamdulillah wa syukur lillah .. akhirnya urusan pernikahan mereka sudahpun selesai .. tahniah buat pn sharifah nurul izza aka shasya dan pasangan .. shasya merupakan org pertama yang kahwin dlm kls kitaorg <-- time kat semenza ( 5 cekal) .. lama dah sy menanti-nanti org pertama yang kahwin .. mungkin lps ni giliran org sebelah shasya <-- refer to halwani .. hihi.. x sabar nak g majlis bersanding diaorg bln 8 ni .. kalau x slp sy suami shasya bdk uia .. tp sy x knl la sbb dia bdk gombak .. sy bdk kuantan ...

saya doakan pernikahan mereka mendapat redhaNYA .. semoga bercinta sampai ke syurga

p/s: x sabar nak tunggu next year =) ...


Sunday, January 29, 2012

✿ kek coklat ✿



pagi-pagi mcm ni x tau nak buat apa la.. rumah dah sunyi dah .. adk dgn mak ayh semua dah p sekolah .. maklum la dah seminggu diaorg bercuti .. cukup2 la tu .. <-- cuti sy dah nak hbs =( kali ni entri saya pasal kek coklat .. maklum la nak bawa balik kat uia nanti utk birthday girls tersayang aka rmte2 tersayang jom kita dating bersama sambil meraikan birthday izat <-- mak cik ni tuntut hadiah kat saya ... izat sy bagi kek coklat je la ae .. kek yang di masak dgn penuh kasih sayang ... tak mampu eh nak beli secrete recipe <-- izat peminat no 1 ..

buat yang tersayang , alang2 tgh cuti ni meh la buat kek yang saya bw hari tu .. senang jer ..

kek coklat kukus

2 cawan gandum
2 cawan gula
1 cawan koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak
2 biji telur
1/2 camt soda bikarbonat
1 cawan air panas

cara2nya:

1. campurkan semua bahan kecuali air panas ---> ratakan ----> + air panas , kacau sehingga rata ----> masukkan dlm loyang dan kukus ..

2. tunggu sehingga 45min --> buka --> cucuk kek dgn garfu atau apa2 saje nak tgk masak ke x --> kukus 45 min lagi ..

senangkan .. so izat blh dah try ni sblm sy bw kek buatan sy ..




Saturday, January 28, 2012

✿ buat awk ✿


sekarang ni entri untuk awk sahabat saya .. baca baik2 ae..

1) selamat menempuh sem baru <-- awal benar u awk buka ae ... exam awk dah la hbs lewat .. nasib awk la ae ...

2) selalu la membusykan diri awk .. sy suka masa awk di habiskan dgn aktiviti <-- padahal awk mmg bdk busy pun .. berlainan btl dgn saya ;p

3) jaga kesihatan awk <-- jgn asyik selsema jer .. nanti kesian kat org lain dpt virus dr awk

4) selalu la balik umh <-- kalau sy jd awk dlm sebulan cnfrm2 la akn ada sekali balik umh

5) pandai2 la cari masa col mak ae tnya khbr .<-- jgn lupa sy krm slm kat mak awk

6) jgn nakal2 <-- biasa awk yg selalu pesan kat sy ..

7) jaga time mkn awk <-- kalau ddk umh sy x risau sgt


entri kali ini khas buat awk ... tp saya mls nak tulis nama awk lagi .. tnggu la ae.. yang paling penting JAGA SOLAT awk ... InsyaALLAH yang lain awk akn jaga ..

p/s---> pesanan kali ini sy post kat blog jer la.. mls nak taip msg .. lgpun x nak la ganggu awk dah sbb sy tau awk bc blog merapu sy ni ;p

Friday, January 27, 2012

✿ who am i ?? ✿

i'm just a girl,
i'm from a simple family,
i'm neither pious or evil,
i'm neither good nor bad

i'm neither brilliant nor stupid,
i'm neither strong nor weak,
i'm between them.

trying to reach the best,
to be the one,
That's being cared by God,
There are big valleys between my steps,
but thanks to Him,
With His blessing I've survived
May God bless me always

who am I ??
i'm a simple girl
now i'm a nursing student at IIUM =)

Thursday, January 26, 2012

✿ memori m2 3.3 ✿

~ semangat nak pakai tudung bawal sampai mencari2 saper ada tudung bidang 60 .. nasib baik la bdk uia ni ramai pakai tdung mcm ni .. thank mc na sbb bg pinjam tudung .. sayang awk lebih ;p~


teringat msg mula2 dr izat yang bertarikh 9.9.11 <--- lawa tarikh dia ...

slm. Hai rumet2ku naim, muni, dan mirah. Year 3 ni kte dijodohkan bersama di m2 3.3 hehe..

semangat dia menghantar msg kat kitaorg .. kali ni jodoh sy dgn org2 diats ... buat awk ni la rmte2 saya .. nurul naim aka naim , izzatulfadilah aka izat , muniyati aka muni <--- so sekarang ni x der wonder awk sbb sy selalu sebut nama izat , naim .... diaorg rmte sy awk ...

walaupun kami berbeza peragai dan sifat tp kami hidup bahagia bersama di bilik 3.3 ... kalau xder salah sorg sy rasa sunyi jer bilik kitaorg ... rasa hilang seri bilik tu ... biasanya menghibur hati kami adalah izat .. ada jer benda yang bt org ketawa .. kalau nak lawan ckp dia mmg x menang la ... ada jer point dia nak balas balik .. kalau kitaorg kata a dia akn kata b .. siap dg alasan n buktinya lagi .. apa lagi kitaorg diam tak terkata la .. <--- agak2 la kalau izat lwn ckp dgn bdk law menang x dia ?? ;p tp tu yang menceriakan keadaan kitaorg ... Hari-hari hidup bersama .. suka duga bersama

bilik kitaorg x yah pasang lagu dah .. hari2 dgr mc na pasang lagu .. tp lagu jiwang2 la .. sesuai utk mc na ... kadang2 beberapa kali lagu yang sama ddk ulang .. yang penting lagu maher zain ada dlm list mc na .. sapa sy kdng2 blh hafal lagu barakallah (adakah diri ini dah nak kahwin ;p) izat yang x minat lagu melayu blh tiba2 hafal lagu apa entah tajuk dia .. saya pun lupa .. tp lagu tu best jugak .. pagi2 dah dgr izat nyanyi2 lagu tu sambil bersiap p kelas .. lagu ni jgk la yang menyebabkan prof maung ddk tgk2 izat time kls .. nasib baik la sempat padam kan yang .. kuat benar pengaruh mc na dlm ni <--- izat kita kene pgl naim mc na sbb dia kata pelik kalau pgl naim .. org lain x pe (ngada btl la)

Adakah kami masih bersama satu bilik dalam tahun akhir nanti ?? saya kurang pasti .. sekurang-kurangnya saya tahu bilik 3.3 ini pernah pernah menjadi saksi persahabatan kami <-- walaupun kami dah lama kenal .. sejak dr uia PJ , tp kami tak pernah sebilik bersama .. naim pernah jadi rmte izat n sy pernah jadi rmte muni selama satu sem kat Pj ..

buat rumateku : Ya ALLAH , kami memohon kepadaMU kuatkanlah ikatan persahabatan kami dgnMU , kekalkanlah cinta kami kepadaMu, Tunjukkanlah kami jalan2 yang diredhai dgn cahayaMu yang tidak pernah malap, Ya RAbbi bimbinglah kami...

p/s - buat birthday girls , nanti sy bw kek coklat balik uia nanti .. kek yang dimasak dgn penuh kasih sayang ;p

buat awk --- > dah byk dah nama awk dlm blog sy ... biar la sy perkenalkan awk hnya sebagai awak .. x ready lg nak tulis nama penuh awk ... hihi.. lagipun awk dah tau saper awk yang sy maksudkan =)

✿ thank malin ✿


tahniah buat malin aka jiran saya sebab dah dpt sambung belajar kat sunway collage .. result SPM x keluar lagi tapi malin dah strt belajar ... maklum la kata malin " nanti umur 25 thun dah jadi jutawan " insyaALLAH impian malin tercapai .. belajar baik2 tau .. jaga diri kat negeri org .. macam2 boleh berlaku kat negeri org tambah2 kat KL *sebab tu la mak sy suka bila sy ddk kuantan , kalau time ddk KL hr tu risau sgt2* Oh umi anakmu jarang keluar time kat KL .. tiap2 weekend bergilir2 balik umh su, ayh nie , dgn ayh joe .. thnk kat uncle auntie yang sudi hntar n ambil sy time kat PJ dulu .. buat mama n papa maaf x pnh p umh .. maklum la papa bz n umh mama x der baby ~~ hidup sy bosan kalau x der budak =) bila balik umh nenek x tau nak jwb pe kat mama dan papa bila tnya kenpa x dtg umh <-- selalu bg alasan jauh sgt ~~ buat malin mungkin ada hikmahnya tolak tawaran UTP hari tu .. kalau x mesti malin dah kenal dgn awk sy .. awk sy bdk utp jgk tp dah final year <--- jgn lupa belanja sy bila dah keje ;p hihihi.. thank sbb belanja kitaorg mkn 24hb lalu .. lain kali kita srh bdk UTM pulak ... walaupun status kami hanyalah jiran tp hubungan kami agk rapat .. ptg2 berbual sama2 .. main sama2 .. gosip sama2 .. mak ayh dia pun baik n sporting jer .. tak kisah dgn kehadiran kami ptg2 kat umh dia =)




si kecik sy kali ini namanya adriana batrisya tp family panggil nana jer .. br umur 4 thun tp bdn n cara ckp mcm 6 thun .. time ni dah kurus dah .. maklum la dah p tadika .. ~ selalu org kata kalau dah strt sekolah msk u ramai yg kurus .. btl ke ?? sy gemuk jer ;p ~~ nana ni ank adik bongsu umi saya .. hubungan kitaorg agk rapat jgk .. maklum la jarak usia kitaorg hnyalah 7 tahun .. segala rahsia kitaorg simpan sama2 .. hihi.. p/s- cuti bulan 6 ni akn jaga bdk ni .. bibik nak balik indon ~~~

buat awk - nanti saya nak p jln2 umh awk .. make sure awk ada kat umh la .. jgn bz memanjang jer ..

Sunday, January 22, 2012

✿ sanah helwah ✿


Sanah helwah buat kawan-kawan .. semoga bertambah usia maka bertambahlah amalan kita … bulan 1 ni ramai kawan2 yang akan sambut birthday diaorang .. rmte saya 2 org bulan 1 muni dan izat .. tp dua2 x matured .. hihihi…

Buat munirah yang menyambut birthday pd 5 january *time exam gynae* sy ucapkan selamat hari lahir .. maaf lambat wish .. n semoga cpt2 tukar status dr tunang ke kahwin =)


buat farah wahida (6/1) saya ucapkan selamat hari lahir juga .. cpt2 kahwin .. x sbr nak tgk org first kahwin dgn classmate =)


buat rmte saya muniyati (19/1)- semoga tabah dalam menempuh kehidupan .. ingatlah awk masih ada sahabat2 yang halal utk awk .. kami akan mendengar segala luahan awk .. insyaALLAH awk akan berjumpa dgn mr right awk .. doa byk2 ...


buat farah nasuha (20/1)- tahniah sebab keluarga dah complete .. dah ada anak , suami .. lepas ni bg la kitaorg ank lelaki pulak ;p


buat izat, fadilah n farzela (22/1) - sanah helwah buat korang .. dah la sambut birthday bersama .. buat izat , engkau la menghibur bilik 3.3 ... kekalkan prestasi ini .. ;p


buat izyani - selamat hari lahir .. semoga persahabatan kita kekal buat selama-lamanya .. dah lama x jumpa awk .. * jgn lupa belanja sy bila awk dah kerja * .. buat yang terbaik utk fyp awk tu .. ada jodoh bertemu la kita =)







Friday, January 20, 2012

✿ tahniah buat awk ✿



Alhamdulillah ... terima kasih YA ALLAH sebab dah makbulkan doa kawan saya ... tahniah buat awk sbb akhirnya berjaya sampai ke tahap ini .. setelah melalui cabaran dan dugaan akhirnya awk berjaya jgk .. gembira hati ini bila dapat tau .. rasa nak peluk2 jer awk .. nsb baik la awk jauh sekarang .. kalau awk dekat sah2 saya peluk cium awk sbb hepi sgt2 .. buat awk .. jaga diri baik2 ae .. teringat kata2 awk , kalau dah tiba masanya , Allah akan mempermudahkan urusan kita .. dulu awk ikhtiar tp selalu ada halangan .. sekarang masa awk dah tiba .. tinggal masa sy jer belum .. awk , doakan utk saya jugak ae....




awk kali ini bkn sy tuju utk awk yang selalu dlm blog sy ...tp awk kali ini adalah sahabat yang selalu susah senang bersama , menjaga hati dan perasaan sahabatnya dan sanggup menunaikan permintaan sahabatnya ..

p/s : buat awk yang selalu dlm blog saya .. sy pun tunggu berita gembira dr awk jugak ni sbb awk salah seorg sahbat yang banyak tolong saya .. buat awk .. rasanya pertanyaan awk kepada sy siapakah awk yang sy maksudkan dah terjwb .. awk adalah awk =)

Thursday, January 19, 2012

✿ aktiviti weekday ✿

Entri kali ini sy just nak post gambar ~~~~~~~~~


Kemas umh .. lebih specific kemas dapur .. susun pinggang mangkuk .. lepas memasak kene make sure barang2 yang guna basuh baik2 .. * kalau x kene bebel dgn umi … ;p *


Memasak .. al maklumla ddk umh kot2 mana pun kene masak gak .. tapi kali ni umi dah siap2 masak kuah .. saya just menggoreng apa yang patut n hidangkan ats meja .. I like this time =)



~menghantar n mengambil adik kat sekolah .. maklum la umi abah sibuk meeting awal2 sekolah .. biasa abah yang ambik diaorg sekolah ... ~


~Bosan ddk umh sy p umh nenek sy .. almaklum la ada sikecik .. blh main2 dgn si kecik ni walaupun x berapa nak kecik dah .. si kecik saya yang dah pndai bercakap .. mula2 jumpa malu2 kucing .. lama2 ok la .. ~

Wednesday, January 18, 2012

Aku Tidak Meminta Seseorang Yang Sempurna


Ya Allah…
Aku tidak meminta seseorang yang sempurna dari sisiMu, tidak ya Rabb…
kerana Engkau pun pasti Maha Mengetahui sesungguhnya keadaanku,
Engkau tahu dulu aku ini hanyalah musuhMu yang pernah singgah di jurang nerakaMu,
dan akupun tahu, tiada seorangpun yang sempurna di dunia ini dari kesalahan atau kekurangan,

Maka, aku meminta padaMu seorang yang tak sempurna ya Rabb, supaya dia merasa sempurna ketika dirikuhadir dalam kehidupannya keranaMu..

Seseorang yang kan kusayangi kerana kelembutan hatinya
Seseorang yang kan kucintai kerana keindahan akhlaknya
Seseorang yang kan kukasihi kerana kehalusan budinya
Seseorang yang kan kukagumi keranakesantunan sikapnya
Seseorang yang kan kupuja kerana kerendahan hati dan kesederhanaannya
Seseorang yang mahu menerimaku seikhlas hatinya…
Yang tak akan pernah ku menduakan cintanya hingga akhir hayatku tiba
Seseorang yang kan ku hibur hatinya bila dia sedang bersedih
Seseorang yang kan ku sapu air matanya ketika dia menangis
Seseorang yang kan ku jadikan bahuku tempatnya bersandar saat dia penat
Seseorang yang kan ku dengar segala kuluh – kesahnya
Seseorang yang kan ku pertaruhkan nyawaku demi menjaga kehormatannya
Seseorang yang ketulusan dan kesetiaan hati ini hanyalah untuknya…

Yang kan slalu kujanji membersamanya hingga malaikat maut menjemputku tiba…

Ya Allah…
wahai Tuhan yang memegang rahsia segala sesuatu,
jadikanlah aku redha terhadap apa-apapun yang Engkau tetapkan

Dan jadikan barakah dalam apa-apa yang Engkau takdirkan,
Wahai Tuhan yang memegang hikmah segala sesuatu,
Andai Engkau berkehendak lain,
Sesungguhnya sebenar-benarnya kehidupan adalah kehidupan akhirat,
Maka jadikanlah kehendakMU bukan kehendakku ..

Sesungguhnya aku tidak mengetahui, sedangkan Engkau Maha Mengetahui, Takdirkanlah kebaikan bagiku, dan jadikanlah hatiku meredhainya…


Sumber:
http://akuislam.com/blog/renungan/tidak-meminta-yang-sempurna/#ixzz1jmAtyQnV

p/s : saya sgt2 suka dgn artikel ini =) saya tidak meminta sesorg yang sempurna kerana saya mahu kami sama2 belajar dalam mengurus kehidupan , sama2 saling tegur menegur dan saling ingat mengingati antara satu sama lain ..

✿ YA ALLAH ✿


YA ALLAH ,
Luruskan hatiku, semoga lurus agamaku,
Bersihkanlah hatiku , semoga ikhlas selalu,
Tetapkanlah hatiku supaya dapat menempuh ujian yang menipu daya.

YA ALLAH,
Yang menjaga hatiku,
Bersihkanlah hatiku supaya mazmummah tidak merosakkan agamaku,
Dan tidak merosakkan kehidupan orang lain,
Kuatkanlah hatiku semoga keyakinanku teguh dan tidak mudah berubah

YA ALLAH,
Rasakanlah dalam hatiku sentiasa bersamamu,
Supaya aku rasa ada kawan yang melindungiku,
Supaya aku tidak sepi didalam hidupku,
Supaya aku merasa malu melanggar suruhanmu .

Wahai TUHAN,
Limpahkanlah dalam hatiku ilmu dah hikmah,
Supaya dapat menyuluh hatiku dan kehidupanku,
Supaya zahir dan batinku sentiasa bersyariat,
Supaya zahir dan batinku sentiasa taat .






Monday, January 16, 2012

✿ Nilai sahabat ✿


Sahabat dan persahabatan adalah dua perkara yang saling berkait rapat antara satu sama lain. Setiap insan memerlukan sahabat. Sahabat yang sentiasa bersama dalam keadaan susah senang. Mustahil seseorang itu dapat hidup tanpa adanya insan yang bergelar sahabat disisi mereka. Ikatan persahabatan pula adalah ikatan yang amat bernilai sekali berbanding dengan wang ringgit jika kita tahu menghargainya . Tetapi sayangnya ramai yang tersilap memilih sahabat sehingga membawa kerosakan kepada diri sendiri.

Dalam memilih sahabat, apakah perkara utama yang harus diutamakan ?? Adakah rupa dan harta ?? Jika itu yang menjadi ukuran dalam memilih sahabat , sudah pasti persahabatan itu tdk akan kekal. Sebaliknya jika hati budi , kejujuran dan keimanan yang ada pada seseorg dijadikan ukuran dlm memilih sahabat insyaALLAH ikatan persahabatan itu akan kekal buat selama2nya . Keimanan yang ada pada diri seseorg yang ingin dijadikan sahabat amat penting sekali kerana sahabat sejati bukanlah sahabat yang hanya dapat memberi kegembiraan dan keseronokan kepada kita dia atas muka bumi ini semata-mata sebaliknya mereka akan membimbing kita utk mencapai kejayaan di akhirat kelak .

“ perumpamaan teman bergurau yang baik dan jahat ialah bagaikan pedagang minyak wangi dan tukang besi , bila berteman dengan pedagang minyak wangi engkau akan memperoleh salah satu dari dua kemungkinan : iaitu andai tidak membeli minyak wangi tersebut paling tidak engakau akan mendapat (terpercik) oleh harum minyaknya . sedangkan jika engkau berteman dgn tukang besi engkau akan memperoleh salah satu dari dua kemungkinan : iaitu badan dan pakaianmu akan terkena percikan api atau engakau memperoleh bau yang kurang enak ( al-Hadith).

Dalam hubungan persahabatan pula , jika keamanan kepada ALLAH menjadi teras utama insyaALLAH hubungan itu akan kekal dan mendapat rahmat serta keredhaan dari ALLAH. Maksudnya disini jika kita bersahabat dgn seseorg kita mestilah saling nasihat menasihati , saling tegur menegur jika ada yang melakukan kesilapan serta saling bombing membimbing ~ mcm pesanan awk semlm ~ . InsyaALLAH jika kita sering mengamalkan perkara diatas kita dapat merasai apa itu nilai persahabatan yang sebenar (^_^)

Semoga menjadi dan dikurniakan ALLAH sahabat yang dapat membimbing ke jalan yang benar .


Sahabat adalah seperti pasir-pasir di pantai . Sahabat sejati adalah mutiara diantara pasir2 itu .



Kadang2 kita tak fikir ada sahabat yang terguris hati dgn perbuatan kita .. kita punyalah sediakan apa yang dia mahu last2 dia mengecewakan kita ... ~ kata2 dr seorg sahabat~



Sunday, January 15, 2012

✿ Friend ✿


When you are sad,

I will dry your tears,

When you are scared,

I will ease your fears,

When you are worried,

I will give your hope,

If you want to give up,

I'll help you cope,

When you are lost and can't see the light ,

I'll be your beacon shining so bright,

This is my oath that i pledge to the end

Why you may ask ??

because you are my FRIEND

~ special to Naim, Ah, K.Naimah, Nurus, n org yang selalu memberi semangat kpd sy~~



Saturday, January 14, 2012

✿ I miss the old days ✿

Bila melihat adk2 berpakaian seragam ke sekolah , saya mula merindui saat2 yang paling indah dalam hidup iaitu alam persekolahan .. bagi saya alam persekolahan adalah alam yang buat saya tenang jer.. tak der nak fikir banyak masalah .. * sekarang ni pun best jugak walaupun masalah banyak .. * saya merindui gelagat kawan2 yang selalu menceriakan pagi2 sebelum proses pembelajaran bermula .. pagi2 sama2 bersih kelas , sapu sampah .. susun meja bagi sama , sama2 menceriakan .. maklum la tak nak jadi kelas terkotor .. tak dpat kelas paling ceria pun x ksh jgn jd kls terkotor dah la .. *sekarang ni just bersih bilik masing2 .. kelas , cleaner yang hari2 sapu*


~ si kecik yang suka membuli aishah ~

pagi2 riuh dgn pergaduhan manja antara aishah dgn ainaa..dapat lihat aksi kejar mengejar dalam kelas .. Maklum la sekolah saya semua perempuan .. kalau ada laki cnfrm2 la xder aksi2 ganas .. semuanya jadi ayu ;p .. sekarang ni dua2 dah berjauhan ... seorg di mesir seorg di ireland .. masing2 ambik jurusan medic .. lps ni blh la sy mendapat rawatan percuma dari korng ae *cop sy x nak bersalin dgn korng .. hihi..* Walaupun sering bergaduh tp bdk duaorg ni saling merindui dan sayang menyayang antara satu sama lain ..dah terkantoi dgn kitaorg hari tu dalam wallet masing2 ada gambar ainaa n aishah.. sekarang ni pun walaupun berjumpa ainaa masih lagi membuli aishah .. kesian aishah .. sabar naa..








Rindu dgn celoteh aimi pasal masakan .. almaklumla org expert masak .. *saper2 nak kawin blh la belajar memasak sampai pndai ae =) * lama dah tak jumpa aimi .. rasanya lps hbs sekolah kami dah x contact .. contact pun dalam fb .. nasib baik la ada fb yang menjadi penghubung antara kami






Rindu dgn gelagat shykin aka kay yang selalu nak balik umh .. peragai kami lebih kurang sama.. sekarang ni dia kat uitm ambik engineer .. Rindu dgn gelagat dia yang sering kejar cikgu utk tambah markah bila tau result .. punya la semangat dia cari point yang blh dpt markah.. siap dgn bukti lagi kadang2 .. sampai kat kitaorg jd semangat .. tak pernah lg jumpa org mcm kay =)





rindu dgn izyani yang pendiam tetapi banyak cakap dgn geng2 kami .. sekarang kat UMP bakal engineer .. dah final year .. walaupun kami satu negeri tempat belajar tapi kami jarang2 sekali berjumpa .. boleh bilang dgn jari .. kalau jumpa pun dekat ECM .. masing2 busy dgn study .. Kalau jumpa pun kat KB jugak ..



Sarah dgn Aliaa dua beradik yang sama2 satu kelas dgn saya ... dua2 ambik medic .. medic lagi .. see mmg geng2 saya ramai stdent medic .. seorg dia UK seorg di Australia ..



Musfirah aka mussy satu uia dgn sy cuma berlainan kos .. dia ambik dentistry .. walaupun satu uia , kami pun jarang2 berjumpa .. jumpa pun kat cafe time weekend .. kalau weekday jangan harap kami nak berjumpa .. sorng kat IMC sorng kat JHC ..


MERDEKA !!!!


Nurleen dgn Ilmi satu kelas dgn sy time form 4 .. diaorg sepupu .. best jgk ada sepupu belajar satu kls .. dulu Nurleen roomate sy time kat matrik mara kulim tp kejap jer sbb sy buat pilihan utk ke uia .. maaf nurleen .. sekarang nurleen kat USM kubang kerian ambik medic .. medic lagi .. rasanya hampir separuh kelas sy ambik medic .. time posting hari tu x berkesempatan utk berjumpa dia .. ilmi pun dah final year ..ambik phamacy kay USM penang .. sesuai dah dgn dirinya yang minat kimia .. dulu time2 sekolah selalu dpt highest mark dlm kimia ..



~ ilmi n nurleen ~


~ 35 puteri ~

saya merindui kalian semua .. bila kita dapat berjumpa dan berkumpul ramai2 ?? makan sama2 .. share makanan yang ada .. walaupun masing2 busy dgn study , kami masih lagi berhubung .. antara soalan cepu emas yang sering ditanya " Bila nak kawin ?? " " dah berpunya ke ?? " hahaha... kalau korng tnya saya confrm2 la korng akn dpt jwpn tggu la bila tiba masanya .. kesian kat korng .. baik x yah tnya saya soalan ini ;p

Buat kawan2 semua sy rindukan korng ... semoga ukuhwwah yang kita jalinkan kekal buat selama2nya .. cpt2 la balik malaysia .. saya nak hadiah =)




p/s: salah seorg dari kalian cpt2 la kawin .. confrm majlis kawin akan jadi tempat perjumpaan =)

~best bila sekolah perempuan jer ... ~






Friday, January 13, 2012

✿ bersabarlah wahai kawan2 ✿




kisah sy sekali lagi pasal OSPE ... bersabarlah kawan2 semua ats apa yang berlaku .. mungkin silap kita sedikit sahaja tapi examiner mengfailkan kita .. mungkin ramai yang tak apply 7R time bagi injection ... Tak bagitau examiner tapi kita buat apa yang diajar ... kalau orang tanya saya pun mmg sy x bgtau examiner pasal ubat .. just tgk expired date sbb dah dpt hint sebelum ni ... examiner letak 2 botol ubt satu yang expired satu x expired .. salah seorg examiner tanya saya bila tgk saya ambil botol tu

examiner : what you see ??
me : expired date sister
examniner : that all ??
me : name of medication ...

ni pun time second time sy buat .. lepas ada masa lebih kurang 10min , sy mintak sekali lagi dgn sister nak buat one more time sbb yang first time sy tak rasa yakin sgt .. tp time nak inject kat baby , sy x tanya pun nama baby terus jer bagi injection .. kat sini mmg salah saya sbb x apply 7R .. Tp nasib sy baik sbb sy lulus di station ini dgn markah yang betul2 cukup2 makan * sempat lagi tgk markah *

Lepas 30 min berlalu , maka berakhirlah OSPE .. sy keluar dgn hati yang pasrah .. awal2 lagi dah bgtau umi yang saya dah beli tiket 13hb malam sbb sy takut kene remedial .. sy mmg menerima dgn hati yang terbuka kalau sy fail sbb sy tau examiner kali ini betul2 strict .. Tambah2 sy pernah sekali melalui pengalaman remedial .. terpksa balik lewat .. terpksa berjuang sekali lagi utk OPSE .. mmg cuak la .. Kul 4.30 lebih baru keputusan OSPE keluar .. separuh kelas fail .. majoriti disebabkan injection .. ada yang fail BSE .. kadang2 rasa x logik bila fail BSE sbb BSE ini kita bukan ada sterility atau apa2 principle .. just hafal and follow apa yang diajar ..

Time bagi feedback , plez sangat2 dgrlah luahan hati kami .. kami hanyalah student .. kami bkn nak lawan lecturer2 yang telah banyak mengajar kami .. kami tau yang bila kami derhaka kat lecturer tak berkat ilmu yang diajar .. tapi dgr dulu luahan hati kami ni ..

time keputusan diumumkan , ramai yang mengalirkan air mata walaupun awal2 dah boleh rasa akan fail ... yang lulus pun ramai yang menangis *sy la slh seorgnya* hihi.. sbb tak sangka blh lulus dan sedih sbb ramai kwn2 yang terpksa remedial bak kata pepatah cubit paha kanan paha kiri terasa juga .. kami dah lama bersama susah senang bersama .. > suasana yang biasa dilihat bila dapat result OSPE <

Kisah remedial OSPE bersambung lagi di mahallah .. ramai yang luahkan perasaan tak puas hati .. kawan2 sekalian , walau apa pun berlaku kita tidak boleh mengubah qada dan qadar setiap kejadian yang telah ditentukan oleh ALLAH .. setiap yang berlaku ada hikmah yang tersembunyi .. mmg susah utk kita menerima dgn hati yang terbuka .. saya sendri pernah rasa apa yang korang rasa sekarang .. * kalau tension2 sy col umi sy .. dgr suara umi dah boleh buat hati tenang .. ckp2 dgn adk hilang kejap rasa tension tak pun sy luahkan kat kwn yang sy percayai .. kesian awk jd pendgr masalah sy* =)




Thursday, January 12, 2012

✿ SAHABAT SEJATI ✿



SAHABAT SEJATI

Ku biar kalam berbicara
Mengurai maksudnya di jiwa
Agar mudah ku mengerti
Segala yang terjadi
Sudah suratan Ilahi

Ku biarkan pena menulis
Meluahkan hasrat di hati
Moga terubat segala
Keresahan di jiwa
Tak pernah ku ingini

Aku telahpun sedaya
Tak melukai hatimu
Mungkin sudah suratan hidupku
Kasih yang lama terjalin
Berderai bagaikan kaca
Oh teman maafkanlah diriku

Oh Tuhan tunjukkan ku jalan
Untuk menempuhi dugaan ini
Teman maafkan jikaku melukaimu
Moga ikatan ukhuwah yang dibina
Ke akhirnya

Aku tidak kan berdaya
Menahan hibanya rasa
Kau pergi meninggalkan diriku
Redhalah apa terjadi
Usahlah dikau kesali
Mungkin ada rahmat yang tersembunyi

Wednesday, January 11, 2012

✿ OSPE ✿

Tiada perkataan yang lebih indah diucapkan selain ALHAMDULILLAH ... Syukur ke hadirat ILLAHI atas kurniaan yang diberikan .. Ucapan terima kasih buat umi abah yang selalu mendoakan yang terbaik utk anakmu ini.. Buat kawan2 yang mendoakan utk diri ini ...

OSPE atau praktikal exam merupakan exam yang paling cuak utk saya .. paling saya x suka .. hihi.. Mlm nak exam sempat lagi sy tgk movie seround dulu sebelum practice dgn rmte .. Lpas tgk rmte bersemangat menghafal baru la kalut2 nak mengahafal tp tak per sbb giliran sy pukul 2.30 ptg .. ksian kat bear dia jadi mangsa kitaorg ... Maklum la sy mana ada bear nak bg pinjam .. sy ada bantal peluk jer .. x leh nak assume jadi baby .. x sesuai .. Thank mc na yang x kisah kitaorg berlatih dgn bear yang comel itu ... Mlm sebelum OSPE aktiviti saya dgn kawan2 adalah practice dan menghafal skrip.. skrip pun sy salin dr rmte sy jgk izat aka VP NURSS .. nasib baik la sy ada rmte yang rajin buat note2 ringkas ni ..


~ mcm bear mc na yang menjadi mangsa kitaorg ~


pagi2 dah rasa nak muntah , demam , cuak , macam2 lagi perasaan yang tak dapat digambarkan .. kesian kat kwn sy jd tempat sy luahkan perasaan .. thank awk .. dah la awk nak exam , sy ganggu pulak .. Maafkan sy awk ..


~ awk , maafkan sy sbb selalu susahkan awk ~


~ tempat kitaorg kene kurung sebelum masuk OSPE hall ... ~


~ keadaan OSPE hall ... ada katil , baby , model , 2 org examiner ~
~ perasaan sgt2 la nervous bila masuk ospe hall .. prepare la sebaik mana pun nervous itu tetap ada di hati ~

OSPE kali ini memerlukan kitaorg menjadi seorg yang talkative .. banyak yang perlu kitaorg cakap ..

1 ) First procedure kitaorg kene bg teaching utk BSE utk mother yang pregnant .. punya la bnyk step yang perlu kitaorg explain .. bukan setakat explain kitaorg siap kene demo lagi bagi mak tu faham .. mmg ambik masa gak la .. time ni sy rasa sy ckp mmg x berhenti2 la .. x kisah dah examiner tgk pelik pun .. jnji masa yang diberi cukup .. x lebih dr sepatutnya ..

2 ) second procedure kitaorg kene buat cord dressing .. cord dressing ni nampak senang tp kene la ikut dia punya principle .. lari principle maka lari lah markah utk korng .. Yang ini x perlukan kitaorg bercakap bnyk .. just kenalkan diri n bagitau kat mak purpose cord dressing ini ..

~ cord dressing ~

3) yang ketiga kitaorg kene bercakap sekali lagi .. kali ini kitaorg kene buat assessment dr head to toe utk baby yang berusia 1 month ... siap kene buat inspection lagi .. kat sini pun mungkin masa yang diambil agak lama la.. maklum la dr head to toe .. head saja kene explain byk part dah..
~ assessment of baby ~

4 ) kitaorg kene bagi injection hep B .. kat sini la ramai yang fail .. kat sini kene jaga sterility jgk campur dgn kene apply 7 R which are right patient , time, dose, route , bla2 .. yang lain sy x ingt .. sy rasa td sy apply x sampai 7 R pun .. nama patient pun sy x tnya .. kalut punya pasal .. tp Alhamdllah sy masih lulus (^_^)

~ kalau kat community clinic , cara pegang baby bkn mcm ni la .. tp cara nak bg injection n site dia mcm dlm gmbr ~

5 ) last sekali kitaorg kene prepare layout utk lumbar puncture .. kat sini pun memerlukan kitaorg menghafal barang2 ... * lecterer kitaorg puji kitaorg kalau bab2 memorization ni .. mmg tabik la .. * sr , kalau kitaorg x hafal mcm mana la nak ingt semua barang2 ni ?? bkn sikit ada la 2o items utk lumbar puncture .. tp bukan semua ada time ospe =.=
~ contoh2 barang utk lumbar puncture ~

Walaupun kitaorg dapat hint apa yang masuk tp semua itu belum menjadi ketentuan utk kita lulus dgn baik .. ada sebab mengapa saya cakap mcm tu .. bagi saya OSPE ini boleh diibaratkan sebagai nasib .. kalau nasib kita baik , maka lulus la kita .. begitulah sebaliknya .. ini kali ke-5 kitaorg ada OSPE .. tiap2 sem kitaorg kene lalui saat yang cuak ni .. berdebar tak yah nak kata la .. Saya sendri pernah melalui saat2 fail OSPE .. Dressing punya pasal .. khusyuk sgt bt procedure sampai x sedar yang diri ini telah melanggar sterility .. Nak menyesal mmg tak guna la .. just mengalir air mata bila tak dapat pulang awal kat umh =) .. Nasib baik kwn2 byk bagi sokongan antara satu sama lain * time tu 33 org bdk kls sy fail OSPE .. majoriti disebabkan dressing .. so x terasa sgt la walaupun fail hihihi.. * Disebabkan sy fail satu procedure maka remedial la jwpnnya walaupun markah keseluruhan dah lulus .. itu prinsip OSPE ..

Buat kawan2 yang akan remedial hari jumaat ni , gud luck semua .. mungkin ada hikmah yang tersembunyi disebalik apa yang berlaku .. Redha dgn apa yang berlaku =)

:: Carilah bahagia yang hakiki di atas jalan yang telah dibentangkan oleh kekasih Allah, Muhammad SAW.Bahagia itu adalah redha. Cukup senang formulanya , tetapi susah dilakukan kecuali oleh orang yang bijak mengawal perasaan lagi beriman ::