Sunday, December 16, 2012

✿ week 1 : CCU HUKM ✿

1 st day 

morning shift ... datang2 kene report duty kat team leader (TL) SN Ratna .. SN ratna la yang bg briefing pasal wad ... CCU ni ada 8 beds ..  setiap patient diberi satu bilik except bed 7 dan 8 yang berkongsi satu bilik .. setiap bilik ada monitor utk monitor vital sign .. kat sini tak perlu lagi nak buat manual .. semua guna mesin .. catit je .. kat sini semua teratur dan kemas .. nak cari barang pun mudah jugak .. TL yang bahagikan tugas .. Nisbah nurse: patient kat sini adalah 1:1 .. senang ..  saya kene jaga bed 1 .. patient India baru berusia 30an .. patient ni tgh tunggu utk buat permenent pacemaker .. patient ni baru seminggu tahu yang dia ada masalah jantung .. dalam tempuh 2 minggu, dia perlu mengumpulkan duit lebih kurang 12 ribu utk menjalani operation ni .. time saya posting patient ini on temporary pacemaker on the right IJV.. patient ni biasanya develop slow heart rhythms (bradycardia).. bila saya ambil history taking patient ni , patient bgtau yang experience symptoms seperti fatigue, dizziness sebelum ni .. dah banyak kali ke hospital kerajaan tp bila check DR just bg vitamin , tak der la nak buat investigation lain .. function pacemaker ni adalah untuk prevent the heart rate from getting to be too slow .. kalau tgk heart rate patient around 60 tu normal la .. wife patient ni sgt2 la setia dgn suami .. selalu ada bersama dgn patient ni ... suka tgk diaorg .. nak bercakap byk dgn patient byk2 x boleh .. kesian kat diaorg .. diaorg perlukan rest yang cukup



- pacemaker-

p/s: harap2 saya dapat menjaga suami saya bila dia sakit (^_^)

2nd day 

pagi2 Sr Azizah lecturer yang jaga kitaorg datang .. Sr Azizah pun dgr pass report staff nurse malam .. kagum saya dgn sr Azizah .. datang jengkuk kitaorg di awal waktu .. kali ni saya dapat patient baru .. diagnosis patient saya adalah APO secondary ACS .. patient on ventilator (Bipap) .. so dia guna ICU chart .. kat sini la belajar mcm mana nak record vital sign dalam ICU chart .. patient ni seorg pesara .. ex-engineer kat syarikat HONDA kalau x silap .. 68 years old .. patient ni banyak bagi nasihat kat saya .. maklum la org banyak pengalaman merantau ke hampir seluruh dunia .. mula2 berkenalan dgn patient ni dia ckp dia just kerje biasa2 je .. kutip2 sampah .. bila dah ada "repor" yang baik baru lah pak cik ni citerkan latar belakang dia .. dia pun ada bgtau saya tak payah la nak kerja kat arab sbb penat .. org sana jadikan kita mcm hamba .. jgn dikejar sgt duit .. isteri dia pun baik jugak .. hari ni jugak kami berpeluang utk patient on CCVH (continuous veno venous hemofiltration). patient ni merupakan patient dr ICU .. disebabkan ICU HUKM penuh so patient ni di tumpangkan kat CCU .. Function CVVH adalah untuk correct and control electrolyte imbalance and also to remove fluid .. patient ni wadmate saya yang jaga .. bukan senang nak jaga patient on CVVH ni .. kejap2 kene tukar setting mesin dia .. patut la ratio nurse patient kat sini 1:1 ..



- CVVH-

p/s: staff nus kat sini semua baik2 .. knowledgeable .. bila kita tanya soalan explanation dia ringkas tp padat .. senang nak ingat .. 

3rd day 

same like 2nd day 

4th day 

Shift petang .. masuk shift kami berpeluang utk ke OT (dewan bedah) utk lihat procedure angiogram .. sebelum masuk OT kami kene tukar baju , tudung semua .. tp kami masuk kejap je sbb x selesa dgn keadaan kami time tu  .. time kami masuk procedure dah hmpir separuh jalan .. kami ddk je dlm bilik pemerhatian bersama2 pakar .. pakar HUKM pun baik .. siap ajar dan terangkan utk kitaorg lagi .. balik2 CCU , sr azizah dah tunggu kitaorg .. Sr ckp yang ada patient kene intubate .. so sr ajar cara2 nak prepare barang2 utk intubate patient .. sedang kami belajar tiba2 blood pressure patient drop slowly .. cpt2 bgtau sr n sr pun cepat2 panggil dr .. dr prepare utk buat CPR .. time ni kitaorg berpeluang apply apa yang kitaorg belajar time CPR course .. lesen pun dah dapatkan .. patient survive after 40min CPR .. berapa byk adrenaline dimsukkan .. Dr dah slow talk dgn family patient .. pengalaman CPR kali ni sangat berharga .. bkn senang nak dapat peluang mcm ni .. n bukan senang jugak nak perform CPR .. tak sampai 5 min buat dah tukar org .. kene guna tenaga dalam .. bila patient dah stabil semua, prepare ubt baru lah kami beransur utk rehat n solat .. lebih kurang jam 6.30 ptg , patient yang sama collapse balik .. kali just buat CPR je .. tak der nak mskkn ubt .. kata Dr ,patient ni sebenarnya dah lama xder tp disebabkan ubt dia survive balik .. relative yang request utk buat CPR ... darah keluar dr mulut paient disebabkan internal injury .. bila kami tnya cause Dr citer la satu persatu .. time ni ad seorg HO, 2 org staff nus , ada 2 org students .. kami bergilir2 buat CPR .. staff nus lain perlu take care patient yang br msuk ..  lebih kurang jam 7.10 pm kami stop perform CPR.. Dr pun inform yang pt ni meninggal dunia kat relative dia .. kami bersiap sedia utk buat LO (last office) .. nasib baik staff nus bersama2 dgn kitaorg .. kerja menjadi makin mudah .. 

p/s: hati2 bila bg ubt pada patient .. kecuaian blh menyebabkan patient meninggal ... 

last day

same like 2nd and 3rd day 

p/s: enjoy ddk CCU .. byk input (^_^) 

Saturday, December 08, 2012

✿ perjalanan hidup ✿

Posting utk kali ni saya dapat CCU, ONCO wad , Surgical Female ..

24/11/2012

Kami bertolak dr uia kuantan ke uia gombak jam 10.30 pg .. sepatutnya pkul 10 .. pak cik bus xder kat uia .. diaorg kene hantar org ke pekan terlebih dahulu .. ok.. alasan yang boleh diterima akal .. sabar je .. classmate yang uruskan bus turun n tolong kitaorg angkat barang .. bukan sikit barang kitaorg .. mcm nak ddk sebulan .. maklum la ddk kat tempat org semua benda nak kene bawa .. baldi, heater, iron .. kan x pasal2 x iron baju posting utk 2 minggu .. thnk k.diana yang uruskan perjalanan kitaorg .. kitaorg selamat sampai kat uia jam 3 petang .. sebelum tu jalan dah jem sbb ada buat pehimpunan hijau kalau x silap .. first time tgk perhimpunan mcm tu .. nak kata ramai tak la ramai sgt .. biasa2 jer .. kami di tempatkan di mahallah sumaiyyah .. bilik still sama mcm uia kuantan .. roomate saya kali ni adalah ah , fadilah , n mum to be puan munirah .. nasib baik dapat blok yang dekat n ground floor je .. tak la penat sgt .. tp nak angkut barang mmg penat .. pak cik bus tinggal kitaorg kat jalan nak masuk jer .. katanya bus panjang tak dpt masuk dlm mahallah .. k fine .. walaupun dah pujuk pak cik hakikatnya alasan yang sama di beri .. kitaorg tak kisah pun nak naik tp kesian kat ibu mengandung .. dah la baru first trimester .. nasib kami baik sbb ada seorg sister yang sanggup tumpangkan dia .. kami ?? kami just tumpangkan barang jer .. terima kasih sis .. sampai2 bilik terus kemaskan barang n rehatkan diri .. penat jugak travel .. sehari sebelum bertolak ke gombak kls kitaorg full dr pagi sampai pkul 10 mlm ..

p/s: tak sangka jumpa awk ...

25/11/2012

jalan2 cari makan dgn roomate .. kami tak pergi jauh pun .. just sekitar wangsamaju .. nak save energy utk posting esk .. (^_^)

26/11/2012

bermulanya kehidupan sebagai student practical .. hari ni merupakan hari orientasi .. biasala nak mula tempat baru , tempat org kene tau la rule n regulation .. bkn main redah je .. dan ni merupakan kali pertama bertolak jam 6.00 PG ke hospital .. awal betul .. kalau org lain msh di buai mimpi kami dah bersiap utk berbakti .. maklum la perjalanan dr gombak ke HUKM memakan masa lebih kurang 40 min kalau jalan tak jem .. nasib kami bernasib baik sbb pak cik yang bw bus punctual .. tak hadapi mslh yang senior2 kami hadapi dahulu .. nak kata orientasi pun x der la orientasi sgt sbb setiap wad yang kami pergi akn bg briefing esk pg bila kami lapor diri dlm wad .. just kenal2 jalan2 utk ke wad .. kat sini tak der penggunaan sister .. sister biasanya panggilan utk hospital kerajaan .. jawatan sister lebih dikenali sebagai ketua jururawat atau KJ .. semua KJ kat sini muda2 .. ada yang baru berusia 30 thn .. yang penting diaorg semua baik2 .. banyak bagi tunjuk ajar kat kitaorg ..

p/s: breakfast dulu sebelum pergi posting (^_^)

Friday, August 10, 2012

✿ psy again ✿

Psy again ... kali ini lecturer kitaorg yang jaga , sr asikin .. biasanya LP .. tp jadual tetap keluar mcm biasa.. First day kene jaga female wad .. patient tak la ramai sangat mcm male wad .. keadaan wad pun lebih bersih dan tersusun .. Hari isnin pagi mcm biasa Dr round .. tanya keadaan patient kat wad dan rehab dan buat plan .. kat sini la kitaorg tau kes2 diaorg .. kenapa diaorg kene refer kat psy .. ada yang di hantar oleh family , ada yang dihantar oleh pihak polis dan ada yang volunteer utk masuk kat sini .. kebanyakannya disebabkan oleh schizophrenia .. kebanyakkan ada history of hallucination .. Dr pakar psy sempat lagi bagi task kat kitaorg srh present case bila tau kitaorg dr uia ... kata sr asikin , Dr Jefri mmg suka bdk uia present ...kalau kolej lain x der pulak dia srh .. kelam kabut gak la sbb kene pilih patient , baca case note diaorg , kene interview lagi .. nak interview bukan senang .. ambil masa jugak la .. nasb baik patient saya dah ok dan senang bagi kerjasama .. tp interview tak leh la dalam keadaan formal .. kene santai2 jer .. masa pun kene cpt sbb dia mudah bosan .. ada jer patient yang merapu2 jawab .. kawan tanya 

N : Miss A , lahir tahun berapa ??

Miss A : emmm .. tahun 3200 Masihi kat Russia , keliling dunia ..

patient mcm ni mmg susah la nak interview .. tapi best jugak la dgr jwpan merapu2 dia .. kesian pun ada .. masih muda lagi .. sekolah pun tak habis .. dugaan buat dia ... 

ptg , kami ke rehab psycho education .. bukan semua patient dapat pergi bengkel .. hanya yang ok jer dapat ke bengkel .. psycho education kali ni di conduct oleh 2 pelajar pelatih occupational therapy .. setiap patient diberi sekeping kertas untuk mereka isi dan bentangkan .. kat sini kita boleh tahu kebanyakkan patient tahu tentang penyakit diaorg .. yang lebih kagum diaorg tahu medication yang diaorg ambil dr segi nama , waktu , dan colour .. saya yang sihat ni pun msh terkial2 nak hafal nama ubt .. dah la banyak (T_T) .. 


2nd day 

kene jaga community .. tp kali ini community tak ramai patient .. maklum la akhir bulan .. diaorg busy untuk buat statistik .. so kitaorg decide pergi rehab .. pagi2 , diaorg akan berkumpul utk baca doa , berikrar , nyayian ... diaorg ada lagu khas " kami sedia membantu " .. semangat diaorg menyanyi .. lagu dia pun best jugak .. dengan kitaorg sekali hafal lagu ni ..  





Lepas tu , diaorg kene exercise la sikit .. jalan seribu langkah (xder nya seribu langkah .. ) .. kami just ddk kat tepi jer .. x larat nak join .. nak tgk diaorg punya behaviour mcm mana .. ada yang nampk normal .. ada yang terserlah grandiose ... seronok tgk diaorg hepi2 .. aktiviti diaorg semuanya tersusun dr pg sampai ptg .. malas nak tulis dah .. aktivity lebih kurang sama jer dengan entri sebelum ni (^_^)

Kebanyakkan masa saya dihabiskan di rehab .. kat sini la kita boleh beramah mesra dengan patient .. kenal dengan dia .. kalau nak ke wad lelaki mmg tak la .. nak masuk sel mmg tak berani la .. Medical Assistant pun dah pesan kat kitaorg ,

 " dalam sel ni bukan semua yang ok , diaorg ok sebab makan ubt .. tapi awk semua jgn la berani sangat masuk kat dlm tu seorg 2 .. biar ada lelaki .. kalau jd apa2 ada jugak hero nak tolong " 

Saya sempat berkenal dengan seorg lagi patient Miss S , dia merupakan graduate dr UUM .. Degree holder .. volunteer nak masuk sini lepas dengar suara yang menyuruh dia membunuh diri .. dia depress lps mak dia meninggal .. tp sekarang ni Alhamdulillah dia dah sihat .. tak de dah dengar2 suara .. mungkin sekarang ni dia dah pulang ke rumah .. As a conclusion , mental disorder ni tak mengira kita ni siapa , muda ke tua , educated atau tak .. jaga la kesihatan kita .. jangan stress sangat .. bak kata seorg kawan saya 

" kalau marah time berdiri g duduk , klu x reda g baring .. xpun g tempat lain , ambil wuduk " 

(awk , lps awk msg saya , banyak kali saya dengar ayat ni dr org ) 

p/s : suka tgk patient gembira .. hilang sudah stigma kat diaorg lps posting kat sini .. (^_^)

Wednesday, August 01, 2012

✿ tahniah buat kak mimi dan abg jijul ✿


~ baby bersama si ayah ~ 
nampak kekok abg jijul pegang baby (^_^)


~ baby sedang tidur ~ 


~ si ibu bersama anak ~ 

i'm officially menjadi mak cik .. rasa mcm dah tua jer panggil mak cik .. Alhamdulillah cousin saya dah selamat melahirkan seorg baby lelaki yang comel .. like mother like son .. thank buat umi D dan papa (uncle) yang sudi menghantar msg gembira ini .. semangat diaorg msg bgtau .. saya siap request lagi dgn papa nak tgk gmbr cucu sulung dia ni .. maklum la saya kat kuantan , mereka kat kl .. jauh jugak kalau nak pergi melawat .. tambah2 time posting ni .... tahiah buat kak mimi dan abg jijul .. selamat mendidik mujahid ni menjadi insan yang berjaya di dunia dan akhirat .. 

Teringat time posting kat labour sem lps .. dapat menyaksikan detik2 kelahiran seorg baby membuatkan ku lebih menghargai seorg ibu .. bukan senang seorg ibu nak lahirkan anak ni .. 3 bulan pertama si ibu mungkin mengalami alahan yang teruk .. bila tanya classmate saya awah dengan nurus , mereka pun tak ketinggalan alaminya .. awah time pregnant adalah time kitaorg posting kat temerloh .. saat2 tu hanya kawan2 yang ada .. suami berkerja di Terengganu .. nsb baik mereka berdua ni kuat utk hadapinya .. tu baru 3 bulan pertama .. 9 bulan mereka membawa anak mereka dalam perut .. walau sepenat mana pun mereka , jarang saya dengar mereka mengeluh .. maklum la excited nak dapat anak sendiri .. anak pertama .. mungkin ini perasaan yang sama cousin saya alami .. kadang2 hampir 12 jam si ibu bertarung nyawa untuk melahirkan mujahid/mujahidah mereka ... penat tak yah nak kata la .. saya yang tengok pun kesian ... kepada suami dan bakal2 suami sila la berada di sisi isteri di saat2 mereka melahirkan anak anda .. walaupun anda tidak dapat merasai kesakitan itu , tetapi bagilah sokongan moral kepada mereka .. mungkin lps anda tgk , anda akan lebih menghargai isteri dan ibu anda (^_^) 

p/s : next week masuk labour room lagi .. harap2 dapat tgk baby yang lahir secara pembedahan ... 

Sunday, July 29, 2012

✿ kami budak baru belajar ✿

Posting kali ini jatuh pada bulan ramadhan .. kalau tahun lps puasa kami berpeluang utk berbuka , bersahur dan terawih bersama keluarga tahun ni berbeza .. 3 minggu pertama puasa semuanya dengan kawan2 .. nak balik umh mcm tak berbaloi jer .. cuti weekend jer .. lagipun umi dah ckp tak yah nak balik la bila puasa .. buat penat badan jer .. so kene la dgr ckp mak ayh walaupun hati ini meronta-ronta nak balik (T_T) .. untung la awk dapat balik umh .. belajar satu negeri dgn tempat tinggal (^_^) .. 

kali ini kami ditempatkan di day care .. dalam bahasa mudahnya wad rawatan harian .. posting kat sini office hour .. bermula jam 8 pagi habis jam 5 ptg .. ingt dapat balik kul 4 ptg tp x dapat .. habis puas pujuk dah kitaorg .. nsb baik la wad ni beraircond .. selesa la sikit kami .. first day saya jaga cubikal paed .. patient yang datang biasanya utk tranfuse blood .. majoriti disebabkan oleh thalassemia ..biasanya penyakit ni disebabkan inherited (keturunan) which the body makes an abnormal form of hemoglobin .. sebelum patient tranfuse blood Dr akn check Hb patient terlebih dahulu .. ada patient kene tranfuse sebulan sekali , ada 2x sebulan ... kesian tgk bdk2 ni .. kecik2 dah kene suntik .. kalis dah diaorg ni .. kepada sapa yang rasa diri dia ada gen pembawa sila la bawa pasangan p check thalassemia .. penting ni .. kalau dua2 minor (pembawa) anak akan dapat major thalassemia .. kesian la kat anak tu .. teringat sebuah kisah lecturer saya .. dia minor thalassemia .. time nak kahwin kalau x silap saya , diaorg berdua pergi check utk thalassemia .. keputusannya dua2 minor thalassemia .. so diaorg ambil keputusan utk tidak berkahwin sbb dah tau risikonya .. tp kalau saya pun , saya akan buat keputusan yang sama .. sayang sekuat mana pun saya x sanggup nak tgk anak saya kene transfuse darah tiap2 bulan .. risiko transfuse darah pun besar .. 

saya juga berpeluang utk tgk patient buat EEG (electroencephalogram ). Test ni bertujuan to measure the electrical activity of the brain .. patient yang buat EEG ini budak lagi .. kalau x slp umur 8 tahun .. sebelum buat EEG , patient kene tidur terlebih dahulu sbb kalau patient bergerak result dia x accurate .. ambil masa jugak la nak tunggu patient tido .. wayar dia kat kepala ada 24 jenis .. 3 kat dahi yang selebihnya kat kepala .. sebelum electrode diletakkan kat kepala patient , kepala patient dibersihkan terlebih dahulu menggunakan sejenis gel .. lupa dah nama gel tu .. procedure ni mengambil masa 30 min .. agak lama jugak la .. sambil2 tu kami tanya la mak ayah patient ni mcm mana keadaan patient ni sebelum ni .. kata mereka , bulan 11 tahun lepas patient ni kene seizure yang teruk .. ambil masa yang lama utk back to normal .. sampai kene bawa ke hospital .. sebelum ni kene yang biasa2 jer .. dalam 2 min dah ok .. patient pun akan bgtau mak dia yang dia nak kene sawan ... so mak dia boleh la tolong urut2kan patient ni .. suka tgk mak ayh patient ni .. sanggup jaga anak OKU .. bukan senang nak jaga diaorg .. untung patient ni dapat mak ayh yang supportive .. yang penting anak ni la yang akan bawa mak ayah dia masuk syurga .. (^_^) 



- mcm ni la keadaan pt time buat EEG- 

2nd day jaga cubikal .. biasanya utk pt yang kene operate .. tak kisah la paed , org dewasa .. tp stsff nus yang incharge cubikal ni sgt2 la "kerek" .. adoi .. saya baru jer hari ni jaga .. jgn la ckp " awk ni saya dah ajar semalam takkan x faham2 lagi " ..  please la staff nus , tgk la dulu sapa yang staff nus ajar .. semalam saya bukan kat cubikal ni .. lps tu jgn la main tanda jer borang tanpa bertanya kat patient .. bila patient balik dari operation room (OR) tiba2 ada denture kat katil .. sibuk2 dia tanya " awk tak tanya ke patient ada gg palsu ke tak ?? " speechless kejap .. bukan sebelum pergi ot staff nus ke yang tick2 semua .. aish tak pasal2 kami dipersalahkan .. nak marah pun tak guna .. sabar jer la .. kene hormat org yang lebih tua .. diam lebih baik .. 

kepada staff nus kat luar sana , kami ni budak masih dalam tempoh belajar .. bukannya pandai lagi .. pengalaman pun tak banyak sangat .. tolong la ajar kami dengan baik .. tak kurangnya ilmu staff nus kalau ajar kami dengan baik .. dapat pahala lagi la .. kerja staff nus pun lagi mudah .. ilmu staff nus mungkin akan lagi bertambah .. kami ni byk belajar teori dr praktikal .. so kalau kami buat silap tu tegur la dengan baik , berhemah .. jangan la ddk membebel jer .. satu lagi senyum la kat patient tu .. jangan asyik msam jer muka .. senyum tu kan sedekah .. patient pun akan suka kalau dapt staff nus mcm ni =) .. kami buat apa yang kami belajar .. kalau bp 150 tu kami belajar dah kira hypertension .. bukan sajer2 nak buat merah .. apa pun jadi student nursing ni tahap kesabaran mmg kene tinggi .. kalau x sabar dah lama saya quit dr nursing ..


“ Apαbilα Allαh mencintαi seorαng hαmbα, mαkα Diα αkαn mengujinyα. Jikα hαmbα itu bersαbαr dαn redhα mαkα Diα αkαn memilihnyα menjαdi kekαsihNyα.”

(Hαdis Riwαyαt Ibnu Mαjαh)


p/s : last day jumpa bdk sebiji mcm awk .. dengan rambut , kurus mcm awk , aktif .. tp bdk ni ckp banyak tak mcm awk la .. (^_^) .. kepada sesiapa yang nak kahwin saya cadangkan check sekali thalassemia .. penting ni .. 

Friday, July 20, 2012

✿ SOPD clinic ✿

seminggu sebelum berpuasa , kami berposting kat sopd .. bagunan baru HTAA.. sebelum ni pernah la lalu sbb hantar patient pergi ACC OT .. masuk x pernah la .. kali ni wadmate saya still sama tp 4 org jer , afiqah , nurus , akmal n saya .. kat sini biasanya kes2 surgical .. nama pun sopd .. 

first day 

First day kami , hari oncology .. pakar dr KL turun visit .. biasanya pakar dr kl turun 2 bln sekali .. so patient2 yang datang biasanya yang dah buat chemo .. majoriti disebabkan breast cancer .. staff pun dah bgtau kitaorg yang pt hari ni mmg ramai .. ada dalam 110 org .. clinic strt kul 9 pg .. mmg ramai .. terkejut tgk .. sempat ke Dr - Dr hbskan semua pt ni sebelum kul 5 ptg .. Mo dan Ho pun datang tgk kes ni nak tolong pakar .. tp plan utk patient kene bincang dgn pakar, DR ROS terlebih dahulu .. tak der la buat keputusan seorg diri .. Dr Ros nampak busy sgt2 .. lepas satu2 kes yang dia kene tgk .. tp x pernah pun tgk dia buat muka kat patient .. semua mendapat layanan yang baik .. kul 1 kami keluar rehat utk mengisi perut dan solat .. semua perlu diselesaikan sebelum kul 2 .. kami masuk2 Dr masih lagi continue tgk patient .. kesian pun ada .. tp dah tugas diaorg mmg kene selesaikan .. tp tuntutan agama tdk dilupakan .. mereka ambik sedikit masa utk menunaikan yang wajib sebelum continue kerja2 mereka .. nampak sgt mereka penat .. mcm2 kerenah pesakit mereka terima .. itulah lumrah yang kami perlu terima bila berkerja di hospital .. layan pesakit dgn baik .. Alhamdulillah , semuanya selesai sebelum pukul 5 ptg .. patient yang datang hanya 89 org .. yang bakinya x hadir .. 

p/s: walau sepenat mana kita berkerja , walau seramai mana patient kita , dahulukan yang wajib .. ikhlaskan niat insyaALLAH segala urusan kita dipermudahkan  (^_^)


2nd day 

hari clinic .. tapi tak ingat sangat clinic apa .. patient tetap ramai .. 

3rd day

breast clinic .. kebanyakkan patient terdiri dari golongan wanita berusia 30 thn ke ats .. tapi ada jugak yang masih muda .. ada yang dah buat mastectomy ( the whole breast remove ) .. ada satu kes , seorg isteri mendapat diagnosis breast cancer .. patient berusia dalam 30 thn .. tgh pregnant 14 weeks .. ada 3 org anak .. mengalir air mata .. Dr suggest srh buat operation secepat yang mungkin utk elakkan cell2 cancer merebak ke tempat lain .. biasanya cancer ni cepat merebak .. Dr sendiri pun ssh nak bgtau condition patient .. nak susun ayat supaya patient dapat terima dgn hati yang terbuka .. si suami diam tak terkata .. entah apa dalam fikiran suami dia , saya pun tak tahu .. si suami berkata kpd Dr " ssh nak buat keputusan " .. mmg kalau saya di tenpat si suami mmg ssh nak buat keputusan .. dgn anak2 yang masih memerlukan perhatian dan kasih sayang dr seorg ibu .. apa yang penting saya nak tekankan di sini , kekuatan seorg suami sangat2 diperlukan oleh isteri .. seorg suami perlu memberi sokongan yang padu pada isteri bila tiba saat yang genting mcm ni .. kekuatan suami merupakan semangat utk isteri teruskan hidup dgn penuh tabah .. 

p/s : buat awk , bila dah ada isteri bagi sokongan kat dia walau apa pun berlaku .. buat semua sila2 la buat BSE .. =) .. kepada Dr sila jaga volume anda .. jgn dpan2 pt tinggikan suara sbb x puas hati .. plez la be professional .. senyum sikit kat pt .. senyum kn sedekah =)

4th day 

clinic rectal n colon .. pakar2 dr UIA turun padang .. saya tak jaga bilik hari ni .. so x banyak kes yang saya tau .. just buat buka fail untuk new case ... tp ptg tu ada clinic neuro dan paed ..

last day 

yeaaa .. perjuangan kami dah tamat di sopd .. pagi2 clinic general dan paed .. saya masuk bilik no 8 sbb kene jadi ddk teman Dr Ammar buat examination .. kalau ada patient perempuan , kene ada seorg perempuan lain bersama time buat examination tu .. Dr Ammar ni sgt2 la friendly .. gaya cakap lembut jer .. tenang hati patient kalu berjumpa dia .. communication skill dia mmg bagus ..  patient masuk tnya khabar , tanya dah makan dah ke ?? tanya condition patient .. 

waktu ptg kami free sgt2 .. sampai mengantuk sebab x der kerja nak buat .. 

p/s : communication skill sangat2 la penting .. jangan ddk tengking2 patient kalau diaorg bertanya .. sabar (^_^) 

Friday, July 06, 2012

✿ eye clinic imc again ✿

Dulu selalu dengar staff2 ddk sebut2 nama "DR KHAIRIDZAN"... staff2 eye clinic selalu kata Dr ni baik , peramah , suka tolong org , tak marah2... serba yang dibagitau semuanya yang positif ...  xpernah dgr yang x elok tentang dr ni .. excited jadi nak jumpa Dr ni .. yea lah , selalu saya jumpa Dr semua jenis yang suka marah2 .. tau la korg stress tp jangan la lepaskan kat patient .. tak salah kalau kita berbudi bahasa .. kalau yang jenis pakar , tau nak cepat jer .. byk benda nak siapkan kot .. think positive walaupun nak marah ... ;p

first day 

sampai2 kitaorg dapat jadual .. tau tugas kitaorg setiap masa .. ada la jugak arah tujuannya .. objective tercapai ..


~ jadual kami tersusun setiap hari ~

pagi2 ada standing meeting .. mcm hari tu .. ada bacaan Al-Quran berserta tajwid dan ada sepotong hadis .. kali ni bukan kami jer posting kat sini tp ada budak practical dr cts turut serta .. diaorg ambik cts major opto .. budak uia jugak .. 5 org semuanya .. semua lelaki .. time posting kali ni Dr Khairidzan turut serta .. dia sgt2 la mengalu-alukan kedatangan kami .. first impression mmg dia ni baik .. pepatah kata "indah khabar dr rupa" tidak boleh digunakan langsung utk Dr ni .. semua kami dikehendaki utk memperkenalkan diri masing2 .. 

2nd day 

kami sekali lagi berpeluang utk menyaksikan cataract surgery ... kali ni kami dapat tgk Dr Khairidzan buat phaco .. sebelum ni belajar jer teori , x pernah pun terbayang di kepala .. sebelum masuk OT , Dr Khairidzan sendiri yang terangkan ubat2 yang diberi kat pt time lps op .. satu persatu diterangkan .. sifat2 seorg ketua ada dlm diri beliau .. walaupun pg td mood dia down disebabkan something happen time meeting tp dia still lagi boleh control .. dia sgt2 la menjaga org2 bawah dia .. mana nak jumpa Dr mcm ni .. satu kelebihan buat kitaorg sbb dapat berkerja dgn Dr yang sgt2 baik .. patut la bila masuk bilik beliau penuh bear atas meja .. rupa2nya bear2 tersebut hadiah dr pt utk dia .. 



3rd day 

Hari Rabu = Hari Clinic .. patient sgt2 la ramai .. lebih kurang 70 org ... patient kebanyakkanya patient Dr Khairidzan .. kalut sekejap nak buat VA .. nasib baik la ada practical students cts yang tolong .. tak la berebut2 nak buat .. masing2 saling tolong menolong .. walaupun patient ramai , DR Khairidzan tak pernh merungut .. layanan diberi cukup memuaskan .. patient sendiri mampu sabar .. malah sanggup tunggu giliran mereka tiba .. 

p/s : dapat mkn free 

4th day 

pterygium operation .. yang bestnya kami diberi peluang utk menjadi scrub nurse .. sebelum ni kami dah posting kat operation room tp x pernah dapat peluang utk jadi scrub nurse .. circulating nus pun ssh .. kat sini      
senang je kami dpt peluang .. staff2 pun membantu kami .. maklum la first time jd scrub nus .. operation ni pun x pernah tgk gak sebelum ni .. ni kali pertama .. saya diberi peluang utk jd scrub nus utk operation cross linking and pterygium ... dua operation yang berbeza.. tp di buat oleh dr yang sama .. terkejar2 Dr Khairidzan .. selepas selesai seorg pt , pt lain pulak yang masuk .. lps semuanya selesai Dr Khairidzan sempat lagi bgtau kitaorg " well done , thank you sbb membantu " .. apa perasaan korng bila Dr ckp mcm tu ?? bukan sekali tp byk kali .. kalau nak ikutkan , tak der la well done sgt .. kebnyakkan Dr ambik sendiri instrument .. tp tu la Dr Khairidzan .. selalu memotivasikan kami .. 



~ pterygium set ~ 

p/s :  dapat mkn free 

last day 

aktiviti mcm biasa .. sedih rasa nak berpisah dengan diaorg .. ambik gambar byk2 buat kenangan ...




~ belakang : Bro Hafiz , Akmal ... Kiri : Afiqah , Dr heliza, huda, sr fatin , sr marlina .. depan : solehah ~



Saturday, June 30, 2012

✿ ENT wad ✿

5c = ENT wad .. masuk pagi2 terkejut betul ke ni wad ENT .. kenapa ramai sangat patient ?? lebih dari 40 org .. mcm wad surgical la pulak .. yea .. betul tekaanku 5c adalah wad surgical male .. patut la patient ramai pelik .. masuk2 mmg x dapat dengar pass report ..  staff nurse srh kitaorg buat bed making dulu .. nasib baik la staff nurse pun buat jugak .. kalau nak harapkan kitaorg berlima mmg x daya nak buat .. habis jer buat bed making staff nurse srh kitaorg spongingkan patient .. ada 3 patient .. semuanya ddk satu lajur .. nak mandikan patient yang separuh sedar bukan kerja mudah .. mmg kene sabar .. ada family yang membantu kitaorg utk memudahkan kerja kami .. ada jugak yang biarkan kami buat .. dah lama x mandikan patient .. rasa jugak kekok .. sebelum ni posting kat wad yang rilex jer .. x der nya nak mandikan patient .. semua boleh buat sendri .. yang pastinya kat kalau posting pagi , kene prepare breakfast yang berat dah kalau x mmg x daya la nak buat keje .. langkah je ke cubical hadapan pasti akan ada staff nurse yang panggil " adk boleh bagi feeding kat patient bed ... , adk tolong ambik vital sign , adk tlong hntar pt pergi clinic , xray , tolong suction patient , and bla , bla... " .. mmg byk la dapat kerja .. x siap satu kerja dah dapat satu kerja lain .. waktu rehat pulak paling awal pun kul 12 la .. ada jugak hari yang x dapat rehat langsung .. srh wadmate tapaukan makanan nak mkn kat bilik nanti .. kalau posting petang masa rehat agak panjang la .. rehat utk solat lagi .. tapi biasanya saya , sol dgn akmal akan rehat dalam kul 6 lebih .. time tu waktu melawat .. kerja tak banyak .. pelawat yang ramai .. naik2 wad balik sambung buat kerja .. kadang2 tak sedar pun dah kul 8 .. time2 maghrib la selalu banyak kerja yang staff nus bagi .. objective posting ent x tercapai 100% sbb x banyak procedure ent yang kami dapat buat ..

p/s : sila solat di awal waktu (^_^) .. kepada DR diluar sana , kalau anda busy sekali pun , please sgt2 jgn la ddk marah2 kitaorg .. kitaorg bukan tak buat kerja.. takkan la nak biarkan pt dgn tak mandi , takkan nak tunggu dr semua siap round baru nak mandikan pt ?? kitaorg pun byk kerja nak buat .. bukan nak jaga 1 patient jer .. ni satu wad lebih 44 org .. please sgt2 .. kalau x der kitaorg , kerja dr xkan berjalan jugak .. kita ni saling melengkapi antara satu sama lain .. fikir kan apa perasaan dr bila dr sakit org treat dr mcm dr buat kat kitaorg ??

~ eye clinic imc menunggu ketibaan kami ~



Tuesday, June 26, 2012

✿ lembaran hidup wanita solehah ✿

mampukah aku menjadi seperti siti khadijah ,
agung cintanya kepada ALLAH dan Rasulullah ,
hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah ,
penawar hati kekasih ALLAH ,
susah senang rela bersama .

Dapatkah aku didik jiwa seperti siti aishah ??
Isteri Rasulullah yang bijak
pendorong kesusahan dan penderitaan
tiada yang sukar untuk dilaksanakan

Mengalir air mataku melihat pengorbanan
puteri
solehah siti fatimah
akur pada setiap perintah
taat pada ayahnya yang sentiasa berjuang
tiada memiliki harta dunia
layaknya dia sebagai berjuang
tiada memiliki harta dunia
layaknya dia sebagai wanita penghuni syurga

Mampukah aku menjadi wanita solehah ?
Mati dalam keunggulan iman
bersinar indah ,harum tersebar
bagai wanginya pusara masyitah .

Friday, June 22, 2012

✿ psy part 2 ✿

day 3

kami ditempatkan di rehabilitasi .. biasanya patient yang datang sini stabil- stabil semuanya ..  pagi2 kami dikehendaki melaporkan diri pada en ibrahim .. jam 8.30am , kami pergi mengambil patient .. setiap hari aktiviti yang berlainan .. baru la patient tak bosan .. pagi2 mereka perlu membaca doa , berikrar dan menyanyi 4 buah lagu ..  bersemangat mereka dengan siap gaya lagi .. kitaorg pun kene buat jugak apa yang mereka buat ... lepas tamat perhimpunan pagi , kami bersukan .. pagi2 dah mengeluarkan peluh .. kene jalan lebih dr 5 pusingan .. lps 2 patient cadangkan main bola sepak .. kami yang perempuan mmg x la nak main .. so diaorg cadangkan main bola beracun .. setelah penat bermain , mereka diberi makan utk mengembalikan stmina mereka utk next program iaitu hygiene .. mereka diajar pasal kebersihan diri .. kalau yang perempuan , pihak hospital sediakan mekap utk mereka mencantikkan diri .. kalau yang laki diberi minyak rambut , shaver utk mengemaskan diri mereka .. lps 2 ada aktiviti lain .. aktiviti kotak beracun .. hahaha.. mmg saya x minat la main kotak beracun ni .. kang kene buat benda yang bukan2 .. nsb saya baik sebab x kene .. ada yang kene jadi baby mintak susu dgn emak , jadi pawang thai , menari , cat walk ala2 model ..  aktiviti ni memang menyeronokkan dan menghiburkan hati mereka .. mereka dapat lepaskan tension mereka disamping belajar utk berdepan dengan masyrakat bila mereka keluar nanti .. tak nak mereka mengasingkan diri mereka disebabkan oleh stigma masyarakat yang menggap mereka insan yang perlu kita takuti .. hakikat sebenarnya mereka tidak seperti itu .. buktinya mereka tidak kacau kami semasa kami berada di dalam kurungan .. walaupun ada yang cuba takutkan kami tapi en ibrahim dah warning awl2 kat diaorg " jangan cuba usik mereka , jaga mereka tak pe " .. mereka dgr jer ckp en ibrahim ni .. tp saya masih ambil langkah berjaga2 .. takut peristiwa berulang kembali .. fobia kot .. * fobia = mental disorder *  berkaraoke merupakan aktiviti yang paling digemari oleh patient2 di sini .. semangat mereka menyanyi ... ada yang boleh tahan suaranya .. sedap mendengar .. lagu yang dipasang semuanya lagu2 lama .. kalau srh saya menyanyi mmg x la .. rosak lagu boleh kat saya ... kata en ibrahim , dengan berkaraoke mereka dapat melepaskan tension mereka ..tapi mmg betul pun kata en ibrahim sbb lps jer pt kembali ke wad , kitaorg pulak yang berkaraoke .. tp saya tak la (^_^) ..


day 4

clinic psy kami ditempatkan .. pagi2 ramai patient datang utk ambil methadone .. kebanyakkan yang ambil methadone ni lelaki melayu .. apa la nak jadi dengan diaorg ni .. tapi lebih baik diaorg ambil methadone dr heroine dan kumpulan yang sama dengannya .. less side effect kata en nawawi , medical assistant kat clinic methadone .. clinic ni dibuka dari jam 8 - 11 pagi .. dan bukan semua org boleh ambil methadone ni .. ada syarat2 dan agreement yang perlu mereka patuhi utk mendapatkan methadone .. kami diberi penerangan oleh en nawawi tentang clinic ni .. lps 2 kami ke clinic psy .. kebanyakkan yang datang sini disebabkan oleh anxiety , depression , ocd , fobia .. pesakit mental ini bukannya terdiri dari org biasa jer malah org educated pun ada .. saya sempat melihat assessment yang DR buat kat seorg pekerja petronas .. bukan dia depress di tempat kerja sampai terjadinya hallucination .. kepada awk , jg diri elok2 bila kerja nanti .. jangan stress .. Dr pun ada yang mendapatkan rawatan kat sini ..


day 5

last day kami di sini .. aktiviti bergotong royong dengan patient ..





ptg kami ada presentation .. kene present penyakit mental .. group 1 buat tajuk bipolar dan group 2 buat tajuk GAD ... lps hbs presentation kami p belajar pasal ECT .. Sr wad yang bagi taklimat ..

p/s : mmg enjoy ddk kat psy .. Sr , nurse , MA , semuanya baik2 belaka .. tak lokek ilmu .. =)

Tuesday, June 19, 2012

✿ psy wad ✿

setelah tamatnya ujian final , dan Alhamdulillah saya lulus OSPE kami diberi cuti slebih kurang 1 minggu sebelum meneruskan kembali posting selama 2 BULAN .. lamanya ... thank semua yang banyak mendoakan  supaya lulus OSPE .. sekarang just tunggu result .. thnk jugak buat awak yang banyak  memberi perangsang kat saya .. yakinkan saya .. hahahaha.. gelabah kot nak lalui saat2 ospe ni .. antara lulus dgn kene remedial ..

ni merupakan minggu pertama saya posting setelah bercuti dan settle segala benda .. minggu pertama = wad mental ... sebelum ni dah dgr kata kawan2 .. wad ni best , enjoy , seronok .. sangat2 jarang la dengar yang x baik dlm wad ni .. sebelum tu saya nak bercerita la sedikit tentang sakit mental ni .. majoriti yang masuk kat sini disebabkan oleh schizophrenia ..

schizophenia is a group of related disorder characterized by disordered thinking, perceptions & behaviour .. mmg sangat2 la ramai patient ni kat wad dahlia .. Antara positive symptom schizophenia adalah hallucination .. mmg bila tanya patient diaorg akan kata yang mereka mendengar suara supaya berbuat perkara tersebut .. ada yang dengar  " kau ni x guna , baik mati jer " , ada jugak yang dengar " segala masalah akan selesai kalau kau hentuk kepala kat dinding " .. macam2 lagi laaa .. ada yang nampak bayang2 kat depan .. nampak kain putih ..  second positive symptom adalah delusion .. delusion means that patient believe something that cannot be proven or continue something that has been proven to be false or wrong .. contohnya patient ni mengaku dia adalah political person ..  biasanya pergerakan patient schizophenia ni agak slow laaa.. nak buat sesuatu memakan masa yang agak lama ..

bipolar .. patient bipolar ni sangat2 la mudah dia punya personality .. dr normal kepada grandiose to depressed .. bipolar is when a person has experienced at least one manic episode and a depressive episode ..



First day 

mcm biasa melapor diri kat sister .. kali ni kami dijaga oleh LP bukan Sr asikin aka bdk2 ni kata twin saya (^_^) .. dengar menerangan dr lp .. kami dibahagikan tugas .. saya , akmal , sol , dan fadilah satu group kene masuk wad male .. MALE .. hahaha.. mmg sepatutnya saya posting kat situ pun .. masuk wad tu patient tengah beratur nak makan .. staff2 kat situ mmg dah pesan srh kitaorg jaga2 sbb kami ber3 adalah PEREMPUAN ... bilangan patient dlm 45 org .. mmg ramai kalau nak compare dgn female patient.. biasanya pagi isnin , DR akan round wad .. kami diberi peluang utk tgk .. satu persatu patient masuk .. kebanyakkan patient akan tanya bila boleh discharge ?? muka diaorg nampak mcm orang normal , kita sendiri pun x sedar yang dia ada sakit mental .. alcohol withdrwal pun masuk kat sini jugak .. ada seorg patient ni ckp dia nak cari jalan p mekkah .. staff2 kat situ siap tanya lagi dah jumpa ke jalan ke mekkah .. jawab patient hampir2 berjumpa dah .. Dr ckp apa kata pergi gali tanah terus jumpa mekkah .. <-- moralnya please jangan tipu patient .. kesian kat patient .. kalau dia betul2 buat sapa yang susah ?? 

aktiviti petang kitaorg bebas .. tp bebas dlm wad tu je la .. baca bht patient .. nak tau mcm mana patient tu boleh dapat mental disorder .. ada disebabkan genetic .. staff yang jaga semuanya lelaki .. tak der staff perempuan .. ada staff yang suruh interview patient .. tp kami x beri nak ambil risiko .. buatnya berlaku apa2 .. fobia kot ..  ada mcm2 jenis gelagat kat sini .. ada yang menyanyi , tido ats lantai , menjerit2 ddk mintak methadone .. kesian kat diaorg tp x blh buat apa2 .. jelez bila tgk kawan2 yang jaga patient perempuan .. siap boleh pegang tangan jalan sama2 .. ckp2 .. bermain dengan diaorg .. 


second day 

kami pergi home visit untuk community service .. tak ramai pun .. dalam 5 buah rumah jer .. kebanyakkan yang kami pergi adalah untuk bagi ubat yang perlu diambil secara injection .. patient ni tak datang temu janji , maka staff terpaksa pergi ke rumah diaorg .. home visit hbs dalam 11.30 pagi .. outpatient tak ramai , so staff nurse bagi kami rehat awal (^_^) .. lps rehat isi record home visit , baca bht patient yang kami buat home visit .. kebanyakkan kami perlu keadaan rumah tak terurus .. ada yang tinggal seorg .. semuanya schizophenia .. 


p/s : ramai jer educated people yang dapat penyakit ni .. engineer petronas pun ada .. hati2 ae awk .. jangan stress2 sgt (^_^) .. staff 2 kat sini semuanya baik .. banyak yang kitaorg pelajar .. esk masuk rehab .. boleh la berkaroke dgn patient  ;p 

Tuesday, June 05, 2012

✿ why nurse ?? ✿

selalu orang bertanya kenapa nursing menjadi pilih ?? dari ambil nursing kenapa tak ambik medic jer ?? lebih kurang jer belajar  .. Jawapan yang saya berikan hanyalah senyuman .. apa yang saya tau ini jalan yang ALLAH dah tetapkan untuk saya .. mungkin ada hikmah di sebaliknya .. walau di uji dengan pelbagai dugaan saya tetap memilih untuk meneruskan course yang parents saya pilih ni .. saya sendiri tak pernah terfikir nak jadi seorg nurse apa tah lagi utk ambik aliran sains .. cukup la masa spm dulu .. sblm ni saya mendapat tawaran utk sambung pelajaran kat maktab .. menjadi seorg pendidik .. tp parents saya nak saya jd nurse .. maklum la mak ayh  saya dua2 cikgu ..family saya ramai cikgu .. mungkin nak variasi ... 

pernah seorg patient berkata : " kenapa pilih nurse ?? kalau saya , saya takkan pilih seorg isteri berkerja sebagai nurse .. kerja shift , ada shift malam , cuti limited .. kadang2 raya pun kene kerja .. " 

saya hanya menjawab dengan senyuman .. dalam hati berkata jodoh semuanya ditangan Allah .. Jika Allah kata "Kun Fayakun" maka jadilah mengikut kehendak Allah .. lagipun ramai jer kawan2 saya yang kahwin .. malah boleh dikatakan course saya ni dikira ramai berkahwin .. bukan berkahwin lps belajar tapi sebelum habis belajar lagi mereka menggalas tugas yang besar sebagai seorng isteri , ibu , suami , dan ayah ..

                     xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

pernah juga seorg kawan mengadu yang nurse atau lebih tepat lagi sister wad ni garang time dia menjaga maknya yang dimasukkan ke hospital : " awak kenapa sister ni garang ?? takut saya " 

jawapan saya : biasa la awk .. mungkin tekanan kerja .. kerja kitaorg ni nampak simple tapi kalau yang x laluinya mmg tak tahu .. dengan complain dari patient lagi .. bersabar la awak .. saya sendiri pun pernah lalui semua ni .. kene marah dengan sister , patient apatah lagi .. 

                   xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

kerja nurse ni cuci BO org .. kotor la ... 

whatever la ... dah anak sendiri tak nak cuci .. takkan la biarkan mcm tu jer .. anak sendiri jijik nak buat .. apa salahnya kami buat .. kami ni ada perasaan kasihan kat org .. nak buat org selesa .. bukan fikir jijik .. kami buat dengan ikhlas ... kalau ada family yang turut sama kami ucapkan terima kasih .. mungkin pesakit lebih selesa jika family yang buatkan ... 


perbualan - perbualan yang ditulis ini hanya sebahagian sahaja .. semua pandangan masyarakat yanag menilai  kerjaya seorg nurse .. kebanyakkannya pandangan negative .. tp saya masih lagi meneruskan pengajian dlm bidang ni .. kalau nak tukar course sangat2 la boleh .. kenapa ya ??

Walau apa pun pandangan masyarakat terhadap bidang yang saya dan sahabat2 secourse saya pilih , janganlah menilai sesuatu secara luaran sahaja .. bukankah rufaidah tokoh jururawat di zaman Rasulullah yang sanggup berkorban demi agama merawat perjuang-pejuang islam yang cedera dalam menegakkan agama Allah .. 

Sesungguhnya takdir Allah adalah yang terbaik .. Biarpun kadang kala kita sering merungut dan mengeluh untuk ddk ditempat kini , namun carilah kemanisan dalam setiap aspek kehidupan dengan berbekalkan bunga iman dan taqwa .. Siapa pun kita , dimana kita berada selagi kita masih berpegang pada tali Allah teruskan lah menyemai benih , menanam cinta dan teruskalan berjuang di jalan Allah .. Kerjaya seorang nurse mendidik diri untuk menjadi seorang yang pengasih , penyayang , penyabar ....

p/s : ramai dikalangan kami yang bergelar student nurse bertudung labuh , bergelar naqibah .. kerja nurse tidak menghalang mereka untuk berdakwah .. malah kerja berdakwah ni menjadi lebih luas ..(^_^) 


✿ Nurses' Day ✿

Buat kali pertama , kuliyyah kitaorg mengadakan sambutan hari jururawat .. sebelum ni just kakitangan jer yang meraikan .. kami ni bukannya berkerja lagi .. kami masih lagi bergelar student .. tp pihak pentadbiran melakukan perubahan tahun ni .. kami diberi utk menyambut bersama ... hari khamis kami perlu berposting di lab .. nasib baik la separuh hari jer ... tp bagi yang berposting kat kemaman mingu tu mcm saya agak penat la .. hari rabu malam kene bertolak balik ke kuantan .. nasib baik la kemaman ni dekat .. 45 min dr kuantan .. ok la 2.. tp still penat .. last day shift ptg .. so kul 9 lebih baru balik .. patient ramai .. dah nama pun kecemasan ... 

let see the picture (^_^)  


~ coklat yang kami dapat .. semuanya berunsurkan muslimah nurse ~


~ sesuai utk yang dah kawin ni ~ 


~izat , naim , k.naimah ~

p/s : offically end of 3rd year .. masih berbaki setahun lagi sebelum grad ... 

Monday, June 04, 2012

✿ kahwin time belajar ✿


awah dan keluarga 


solehah dan pasangannya 


kunji dan k.wani 


Mendirikan rumah tangga semasa belajar merupakan satu fenomena yang biasa pada zaman sekarang terutamanya di UIA .. Ramai sahabat2 saya mengambil keputusan utk berkahwin time belajar .. classmate saya sendiri pun dah 3 org yang nikah time belajar .. bermula dgn awah .. lps tu kunji dan solehah .. masing- masing dah ada anak .. cuma solehah yang sekarang menunggu detik2 kelahiran anak pertama mereka ... buat solehah , saya doakan supaya dipermudahkan semuanya .. x nak la induce ae sayang .. saya nak awk lahirkan baby secara SVD .. yang akan kahwin tahun ni dan tahun depan pun ramai .. maklum la ramai yang nak konvo bersama suami tersayang ... tahniah buat kawan-kawan yang bakal mengakhiri hubungan kalian semua .. thn ni giliran kawan dr perak , kedah yang bakal berkahwin .. boleh la jln2 kat sana .. 


Saya tidak mempunyai masalah kalau ada yang nak kahwin semasa belajar kerana banyak kebaikan yang akan diperoleh.. cukup la apa yang saya tgk dr kawan-kawan yang dah kahwin .. antara kebaikan adalah : 

1. dapat mengawal hawa nafsu ... 

2 . batas-batas pergaulan terpelihara .. maklum la ada suami yang dapat mendidik seorg isteri .. nak keluar rumah kene mintak izin dari suami terlebih dahulu .. syurga dibawah tapak kaki suami sebaik sahaja lafaz akad dilafazkan =)

3.  Hidup yang lebih berkat .. 

4. ada pendorong utk lebih berjaya .. 

5. ada peneman dikala susah .. kalau ada masalah boleh mengadu kat en suami .. boleh share2 pengalaman hidup masing2 .. tambah2 kalau dua2 berlainan bidang .. seronok gak .. 

6. dapat baby awal .. untungkan muda-muda dah ada anak ..  walaupun beban bertambah , mereka tetap enjoy melayan kerenah anak masing2 ..  

7. menambah pengalaman hidup .. masing2 cuma melakukan yang terbaik utk pasangan mereka .. walau sebusy mana pun mereka , masa mereka banyak terluang utk keluarga .. 


apapun , risiko kahwin belajar tetap ada .. kalau di uia cuti bersalin hanyalah 2 minggu sahaja .. tapi ramai yang mampu untuk teruskan pengajian walaupun tempoh berpantang masih belum habis .. mereka tetap bersemangat utk meneruskan sesi pembelajaran .. dengan dorongan keluarga , bantuan dari kawan-kawan cabaran yang dilalui diharungi dgn penuh tabah .. yang penting keyakinan kita kepada ALLAH ..


p/s : kawan-kawan sibuk tanya bila saya nak kahwin .. InsyaALLAH , bila tiba masanya saya akan jemput korng semua .. doakan yang erbaik utk saya .. musim org kahwin sekarang (^_^)

finally dah tamat exam hari ini .. tinggal practical exam 6hb .. moga2 semuanya lulus .. amin ...

Friday, June 01, 2012

✿ A & E ✿

setelah berakhirnya perjalanan kami di OT , kehidupan kami diteruskan dengan berposting di emergency department ... tapi bukan kat kuantan laa.. kami berposting kat hospital kemaman ... tempat tinggal , transport semua diuruskan oleh pihak kuliyyah .. tugas kami capai objective posting kali ini .. sebelum ni pernah la lalui ddk dekat  A&E kat hoshas .. tp pengalaman kali ini sangat2 berbeza .. sebelum ni dah tnya pengalaman kawan 2 first week posting kat A&E

m: mcm mana ddk A&E ?? ok x ??
izat : ok laa .. best2 .. DR , nurse sangat2 la baik .. baik kita boleh belajar kat sana .. tapi biasa la sr ain .. get ready la kene cubit , kene marah ..
m: ok ..

sebelum posting pun , ramai dah kawan pesan suruh study dulu sebelum posting .. jangan datang dengan otak kosong .. kami berposting start hari ahad .. maklum la ddk terengganu kan ..

first day

shift pagi .. macam biasa before kul 7 dah kene ada kat hospital .. terkebil2 kami bila sampai kat sana .. x tau nak masuk ikut mana .. nak kata hospital ni besar , kecik jer hospital ni .. hospital daerah kan ... nasib baik ada medical assistant utk kami bertnya .. masuk2 blur .. tgk2 environment .. cari red zone , yellow zone and green zone .. disebabkan x tau nak buat so kami check la emergency trolley kat red zone .. kul 8 pagi ada CME (kalau x slp la ) .. Dr kene present case .. hari tu Dr present pasal death in department .. the detail :

- male , 45 yo, HPT, DM , Central chest pain .. dalam presentation ni sesi soal jawab mmg banyak la .. DR Fauzi as a head department mmg banyak tanya soalan .. x kira la student mcm kami mahupun staff dia .. kami mmg org yang paling banyak la kene soal .. kalau x dapat jawab dia x marah pun , dia akn tnya HO ataupun MO .. apa yang best dalam ni semua kakitangan A&E terlibat .. x kisah la dia tu doctor , medical assisstant , ppk , malah pihak bomba pun terlibat sama ..

lepas DR present case , continue dengan presentation dr sister A&E .. bla, bla ,bla ...... Sr Ain pun join sama dengar ..

Lpas habis presentation , kami diberi orientasi .. biasa la masuk tempat orang kene knl la tempat org .. Tiba2 ... ada case masuk .. RED ZONE punya case .. kalut la Dr .. Sr Ain dah lari prepare2 barang .. mmg mantap la Sr Ain .. terkedu rasanya .. Patient yang datang kali ini disebabkan oleh jatuh bangunan semasa berkerja .. saya mmg lari kat green zone sbb kesian tgk patient .. dengan bleeding, tak sedar .. campur dengan ramai sangat kat tempat tu .. last2 huda panggil sebab nak perform log and roll kat patient ni .. time ni medical assistance nak jahit luka patient kat bahagian kepala .. So , saya , afiqah , dengan budak kist seorg perform log and roll , sr stabil dia punya kepala .. mmg penat la .. body mechanic kene jaga .. kang x pasal2 x sampai umur 30 dah sakit belakang .. tanya jugak Sr if  boleh tukar org .. jawapan yang kami dapat CANNOT .. suka hati dia jer ..  first days kami berakhir mcm ni jer.. dengan x rehatnya .. x sedar yang dah kul 2 ..


procedure yang kami buat kat A&E

1) insert branula

sebelum ni x pernah pun buat branula kat patient .. macam alasan yang diberi .. takut patient sakit la , takut x menjadi la .. ddk kemaman alasan2 tersebut x leh pakai .. mmg kene perform jugak .. first buat kat patient berjaya la .. second buat dengan sr ain , mula2 menjadi , darah dah keluar dah lepas tu hilang fokus .. berdebar punya pasal .. sr ain dah buat muka dah .. last2 sr ain yang buat .. lps jer siap semua tu , sr ain panggil kitaorg .. saya dah kene lepuk dah kat sr gara2 ni .. kata sr , mula2 dah ok dah kenapa sy ada hilang terus fokus .. so , sr ain pun ajar la kitaorg cara nak insert dengan betul .. saya pun request srh insert kat tangan saya .. at least lagi jelas .. so sr pun perform la .. mmg x sakit la sbb di buat org yang berpengalaman . kami bertukar2 tangan .. fadilah buat kat afiqah .. bergitu la sebaliknya .. sambil2 tu kami dapat check CBC kami ..


2 ) check ECG

apa yang best bila posting kat sini ,DR akan ajar cara utk kita baca ecg ni .. sebelum ni mana tau sangat nak baca.. lepas siap terus bagi kat DR ..  DR kat kemaman ni siap bagtau lagi , meh sini nak ajar baca ecg ..






function ecg ini utk evaluate cardiac status .. Biasanya ECG ni consust of three identifiable wave forms which are P waves, QRS complex and T wave

banyak lagi yang kitaorg belajar kat A&E .. kalau nak cerita mmg x habis la .. 

last days posting 

ada case patient yang ada mental disorder .. nasib baik la ada polis yang jaga .. kes baby jatuh time ddk dengan maid pun ada .. kecik lagi baby tu .. kesian tgk mak ayh .. mak dah ngis2 .. suami menjadi penenang isteri tercinta .. baby tu terpaksa di bawa ke hospital negeri .. 

p/s : kalau ada anak nanti baik la jaga sendiri .. (^_^) 

Friday, May 11, 2012

✿ jururawat ✿

Kenapa tarikh 12 Mei setiap tahun disambut sebagai Hari Jururawat Sedunia ?

Florence Nightingale - 1820-1910 M (Tokoh Jururawat British )

Dunia barat berjaya mendapatkan tarikh ini sebagai tarikh penting bagi pengamal kerjaya kejururawatan bersemperna dengan tarikh lahir Florence Nightingale.

Florence Nightingale telah diwarwarkan sebagai tokoh jururawat duni yang tersohor dan dikenali dimana-mana. Beliau dilahirkan di lahirkan di Itali pada 12 Mei 1820 sebelum bertugas di England. 

Anak warga British kelas atas ini lebih dikenali sebagai " The Lady With the Lamp" kerana berkerja gigih termasuk sebelah malam bagi merawat askar-askar British yang luka ketika perang. Belaiu juga telah mengasaskan Pendidikan Kejururawatan secara professional di St Thomas Hospital , London pada 1860 . Beliau meninggal dunia pada tahun 1910. 

Adakah anda pernah mendengar nama Rufaidah binti Sa'ad ? 

Nama Rufaidah Binti Sa'ad mungkin tidak semasyhur seumpama tokoh- tokoh Muslim yang lain seperti Al-Razi, Ibnu Sina dan Abu Qassim Az Zahrawi tetapi Rufaidah sebernanya memberikan sumbangan yang cukup besar di dalam dunia perubatan Islam. 

Rufaidah Binti Sa'ad adalah merupakan jururawat pertama di dunia Islam dan dunia perubatan sebenarnya . Sekiranya dunia moden kini menyanjungi Florence Nightingale sebagai jururawat tersohor kerana sumbanganya yang merawat para tentera British , seharusnya kita sebagai muslim menyanjungi dan menjadikan Rufaidah sebgai ikon seorang jururawat hebat yang telah mempelopori dunia perawatan ini 1300 tahun lebih awal sebelum Florence Nightingale. 

Nama penuh beliau ialah Rufaidah binti Sa'ad al Aslami merupakan suku Khazraj di Madinah . Beliau telah dilahirkan di Yathrib, Madinah sebelum tahun hijrah dan merupakan di antara penduduk Madinah yang petama memeluk Islam. 

Apakah keistimewaan Rufaidah ?

Beliau merupakan seorang jururawat cemerlang yang telah dilatih oleh ayahnya yang merupakan eorang doktor di Madinah pada ketika itu . Rufaidah menjalani latihan secara praktikal dengan menjadi pembantu klinikal kepada ayahnya. 

Sejarah mencatatkan bahawa Rufaidah adalah seorang jururawat yang cemerlang yang mempunyai banyak ciri-ciri pengamal perubatan yang sangat istimewa. 

Diantaranya : 

1. Seorang yang sangat baik , dedikasi dan mempunyai empati yang tinggi 

2. Seorang pengurus dan ketua yang berkebolehan yang mampu menggerakkan pasukannya untuk menghasilkan tugas yang baik .

3. Berkemahiran klinikal tinggi dan tidak kedekut untuk berkongsi ilmu mengajar dengan jururawat lain yang berkerja bersama-samanya.

4. Beliau tidak menghadkan tugasnya di dalam situasi klinikal sahaja , malah turun ke padang melihat sendiri keadaan masyarakat untuk menyelesaikan masalah sesuatu penyakit dari akar umbi. 

5. Sumbangan Rufaidah tidak terhad kepada merawat orang sakit sahaja . Sifat "peduli ummah" yang dimilikinya membuatkan Rufaidah bukan sekadar jururawat biasa. Beliau bertindak sebagai seorang aktivis sosial yang gemar ambil peduli dan menyelesaikan masalah masyrakat. Tenaganya banyak disalurkan kepada kerja-kerja kebajikan dan tanggungjawab sosial dikalangan masyarakat.

6. Pelbagai golongan muslim telah didekati Rufaidah sama ada yatim piatu mahupun orang kurang upaya. Mengajar anak-anak yang buta huruf juga menjadi sebahagian daripada rutin hidup wanita istimewa ini. 

Apakah pengiktirafan Rasulullah kepadanya ?

Rufaidah telah mewakafkan dirinya untuk membantu barisan pejuang di Rasulullah SAW. Ketika Kota Madinah menjadi sebuah Negara Islam yang mengalami banyak proses perkembangan kemajuan , Rufaidah telah mengabdikan dirinya untuk merawat orang ramai yang sakit . Sebuah khemah perubatan telah dibina di luar Masjid Nabawi ketika suasana aman. 

Manakala ketika perang badar , Uhud , Khandaq dan Khaibar , Rufaidah sentiasa bersedia dibarisan belakang sebagai aktivis perubatan dan merawat tentera islam yang tercedera. 

Nabi Muhammad SAW sendiri memerintahkan perajurit yang cedera dirawat oleh beliau. Semasa perang Khandaq , Panglima Sa'ad bin Mu'adz yang cedera telah dihantar ke khemah perubatan yang telah dibina dan kemudiannya pahlawan yang berani itu dirawat oleh Rufaidah .

Dengan kepakaran yang dimili , Rufaidah telah berjaya mencabut anak panah yang terpacak di tangan Sa'ad Bin Mu'adz. 

Rufaidah juga melatih sekumpulan sahabiah sebagai jururawat yang sentiasa bersedia untuk menghadapi peperangan . Apabila Rasulullah SAW sedang bersedia menuju ke lokasi perang Khaibar , Rufaidah dan rakan-rakan pergi bertemu Rasulullah untuk turut serta menyertai rombongan para mujahidin ke medan perang . 

Rasulullah SAW telah memperkenankan permintaan mereka . Dengan penuh semangat dan keazaman yang tinggi , kumpulan perubatan yang diketui Rufaidah telah menjalankan tugas dengan baik sehinggakan Rasulullah SAW mengurniakan harta rampasan kepada mereka .

Bahagian yang diterima oleh Rufaidah sama banyak jumlahnya dengan seorang mujahid yang turun berjihad di barisan hadapan di medan perang .

Apakah pandangan anda terhadap kehebatan Rufaidah Binti Sa'ad ini ? 

Benarlah bahawa Rufaidah adalah seorang " Ikon Peduli Ummah " yang wajar diteladani kerana beliau adalah tokoh yang telah memenuhi objektif . Sabda Rasulullah yang bermaksud :

" Sebaik -baik manusia diantaramu adalah yang paling banyak manfaatnya bagi orang lain "

(Hadith riwayat Bukhari )

p/s : Jururawat menjadi pilihanku keranaMu dan Rasulullah . Moga diberi kekuatan untuk meneruskan kehidupan sebagai student nurse .. 





copy from : nurse 



Wednesday, May 09, 2012

✿ Ummi ✿





Ummi  ,

I appreciate the many prayers
You whispered during
The worst moments in my life
And many hopes for my success
In all that I dream of

I appreciate the kind wishes
That would make me so happy and fulfilled
And the gentle words of encouragement
That was meant to strengthen my quests

I appreciate the moments of sorrow
You experienced during my failure
And the little gestures of kindness
That always made me feels better

I appreciate the wisdom
Of all the lessons you taught
And the meaning behind the words
“unconditional love”

I appreciate all you have done
Every word and gesture
I know you are the best mother
In the world 






- selamat hari ibu buat ibu2 dan bakal2 ibu =) - 

Tuesday, May 08, 2012

✿ ACC OT ✿

Selepas bersenang lenang berposting di eye clinic IMC , kami mengharungi cabaran baru ditempat baru .. maklum la sebelum ni mana pernah masuk bilik bedah .. pernah hantar patient je ke sana .. ACC OT =  Ambulatory Care Centre Operating Theatre . Biasanya kes2 yang refer kat sini adalah kes2 ortho , dan minor surgery such as phaco , dental carries utk bdk2 la .. 




First day posting kami kene shift petang .. bdk2 shift pagi dah bgtau yang diaorg waktu pagi ddk sajer je .. nak masuk ot x dapt coz sr ot tiada .. tiada orientasi = tak dapat nak tgk operation .. Alhamdulillah , nasib kami baik ... Sr Ot ada waktu petang .. so datang2 dgr taklimat OT .. walaupun x paksa menunggu lama sbb Sr busy dgn kerja lain , kami tetap sabar .... Hari pertama di OT tiada apa yang menarik .. nak tgk operation x dapat sbb biasanya petang before kul 5 operation dah hbs .. kes2 yang memerlukan operation biasanya akan dilakukan waktu office hour kecuali kes2 emergency 24 hours ... 

phases in OT 

- intra operative phase : bermula when the patient is received in operation room (OR) and last until the patient is transferred to the post anaesthesia care unit (PACU) . Biasanya bila kita terima patient dr wad atau pun day care , kita kene make sure yang consent utk operate ada siap dgn isi maklumat sekali .. n make sure patient fasting sbb x nak ada complication time tgh operate .. Vital signs juga penting time ni .. mana la tau takut ada patient yang hypertension , boleh la bagi ubt dulu nak stabilkan BP ... 

key members 

- surgeon : leader of the surgical team .. tetapi dia dependent upon other members of the team .. 

- anesthesiologist & nurse anesthetist : Dr akan administration of anesthetics and the nurse monitor the body function during operation . Biasanya Dr akan bius dulu before procedure ..  ada yang under general anest (GA) dan ada yang local anest (LA) .. biasanya kes2 dari day care dan patient under 18 yo biasanya Dr akan bagi GA .. Time ni patient x sedar langsung time surgical procedure .. 

- Scrub nurse : Tugas scrub nurse adalah passes sterile instrument and supplies pada surgeon .. selain itu , scrub nurse perlu maintains the sterile field .. mmg mencabar jugak la jadi scrub ni .. perlu menghafal semua nama- nama instrument .. 


- antara instrument yang perlu di hafal - 

- curculating nurse : assist the scrub nurse by linking the team to the unsterile field .. biasanya circulating nurse yang akan top upkan barang kalau x cukup ... time ni , boleh la nak jd circulating nurse .. scrub nurse mmg x dpt la .. hafal nama barang fail .. byk yang x tau =)


- ikat gown mmg tugas kitaorg bila masuk OT ;p - 




- tugas circulating nurse .. catat bilangan instrument yang di gunakan .. takut2 tertinggal dlm bdn patient - 


p/s : jiwa saya bukan jiwa OT .. saya x sabar nak berposting kat mental ward .. dgr citer kawan2 ddk berposting disana sgt2 la best .. walaupun diaorg mempunyai masalah mental tp mereka sgt2 la baik .. 

- phobia utk berposting kat wad / clinic bila dgr cerita yang  x sedap didgr .. YA ALLAH , YA TUHANku saya memohon perlindunganMU dari kejahatan yang ada di dalamnya dan kejahatan yang ada sesudahnya .. 

- terfikir reason kenapa x dpt pakai t-shirt/ inner time masuk OT ??? sampai sekarang jwpn msh tiada .. 

Saturday, April 28, 2012

✿ hari- hari terakhir di eye clinic ✿

Day 3 

seperti biasa pagi tu ada standing meeting dulu sebelum teruskan ke aktiviti yang dijaga .. hari rabu merupakan hari clinic .. so majoriti yang datang hari ni kebanyakkannya adalah follow up .. ada jer yang new case .. patient hari ni tak ramai .. dalam 14 org .. kata kak za staff kat sini , kalau DR KMK x der mmg la skit sbb DR Adzura x ambik ramai patient .. dia ada limit .. tapi kalau DR KMK ada patient dalam sehari boleh mencecah 60 org ke atas .. hari ni patient sama banyak dgn student yang practical .. so nak kata berebut2 tu x la sbb masing2 dah besar .. pandai2 la .. saya berkerjasama dgn akmal .. kitaorg kene jaga visual acuity (VA)  .. visual acuity merupakan procedure yang pertama yang patient perlu buat sebelum proceed jumpa DR .



Snellen chart .. snellen chart ni digunakan utk determine visual acuity .. sebelum kami lakukan benda ni, hari sebelumnya kami dah diajar oleh Sr Fatin .. xder la blur la nak buat .. lagi pun budak optometris ada bersama kami .. ada masalah kami rujuk mereka sbb mereka lebih arif (^_^) 



alat ni utk test IOP mata kita .. normal IOP adalah dalam range 10-21 .. kalau x silap nama alat ni adalah tonometry .. ddk dekat eye clinic majoriti guna alat2 yang canggih2 .. senang kerja .. 


Lepas habis semua patient buat VA  , kami berpeluang utk tgk DR buat laser kat patient .. pengalaman yang baru sbb sblm ni x pernah pun tgk ..

pengajaran yang dapat hari ke3 :  jangan bezakan patient .. kalau dia ada penyakit TB sekali pun jangan la tunjuk kita ni stigma kita kat dia .. dia pun manusia biasa jugak .. ada perasaan .. lagi pun dia sendiri rela hati utk pakai mask b4 naik kat clinic .. (^_^) ..



Day 4 

Hari ke- 4 .. berlaku sedikit perubahan jadual .. Staff  nus mintak kami berpecah .. 2 org ke OT , 2 org ke PRE OP Cataract , 1 org ke PRE OP LASIX .. disebabkan nurus datang lambat , so dia ke pre op catarct .. saya still lagi dgn akmal pergi ke pre op cataract .. kat sini biasanya buat procedure yang perlu dilakukan sebelum operation dibuat .. Kene buat venepucture .. tp kitaorg x sempat nak buat .. staff nus yang buat .. Lps tunggu pak cik tu pergi breakfast lps ambik darah , kami follow jer staff nus buat procedure .. isi- isi borang yang perlu di isi sebelum operation .. lupa nak bagitau patient kene puasa sebelum datang .. lps settle ambik darah baru patient boleh makan ... 

procedure kat pre op ni sangat2 la banyak .. banyak menggunakan mesin canggih2 .. kalau nak hafal nama2 mesin dgn fungsi2 sekali dalam masa sehari mmg x dapat la .. kata staff yang incharge biasa kerja ni optometris yang buat .. tapi kalau nak dia buat seorg menjadi beban la .. apa pun sebelum operation dibuat , patient diberi sesi kaunseling terlebih dahulu .. kat sini la diterangkan apa itu cataract , risk factor , causes , surgical treatment , complication during and after surgery , dan home message after surgery ... lps tu baru patient di bawa utk test2 mata .. antaranya biometry assessment .. yang ni penting utk calculate optical power of the intra ocular lens that needed to focus the eye .. alat2 yang lain saya x ingt dah .. ada jugak buat ECG kat patient .. 

p/s - please jaga mak ayah dengan baik .. jangan la bagi mak ayh berjalan berdua jer kalau mak ayh tu x nampak .. kalau jatuh sapa yang susah .. communication antara family ni penting .. jangan serah tugas jaga mak ayah ni kejap kat anak tu , kejap kat anak ni .. last2 x tau sapa yang bawa before this .. susah semua pihak .. mata ayah dah teruk tapi keputusan tak der ..


hari terakhir 


Hari terakhir kami agak relax sbb xder procedure nak buat ... Dr semua ada hal .. ada yang pergi book fair ,  ada yang terlibat dgn exam budak medic , ada yang cuti ... hari terakhir ni kami kene bentang presentation pasal cataract .. tajuk2 yang kami semua kene buat dah dapat awal2 posting (^_^)

ptg lagi kami relax .. tak der kerja pun .. ddk berbual dgn staff- staff kat sana .. main2 .. check mata guna snellen test .. check IOP , check mata utk tgk mata ni dry ke tak .. kalau dry , kene pakai artificial tear .. Alhamdulillah mata saya semua ok .. saya pun dapat gak artificial tear dr staff nus .. walaupun mata x dry still boleh pakai aritificial tear ni .. 

~ prepare utk pergi OT next week ~~~